Беларуски опозиционер се наръга в съдебната зала

DenNews.bg
02.06.2021
размер на текста:

Снимка: АР

Беларуски опозиционен активист се намушка с химикалка в гърлото по време на съдебно заседание, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от Франс прес.
Кадри на беларуската служба на радио "Свободна Европа"/радио "Свобода" показват как Степан Латипов лежи на дървена пейка в арестантската клетка в съдебната зала. Друг видеозапис показва как Латипов е отвеждан, за да бъде качен на линейка, а по ризата му се виждат, петна от кръв, предаде Ройтерс.
"Беларуският активист и политически затворник Степан Латипов си преряза гърлото в съдебната зала днес" (вчера), написа в Туитър намиращата се в изгнание опозиционна лидерка Светлана Тихановска.
"Той е бил заплашен, че семейството му ще бъде преследвано, ако не се признае за виновен. Това е резултатът от държавния терор, репресии и изтезания в Беларус. Трябва да спрем това незабавно", заяви тя.
Според независимата медия "Наша нива" стоящите наблизо служители от охраната не са могли да отворят арестантската клетка веднага, защото не са улучили веднага правилните ключове. "Когато клетката била отворена, Степан вече бил загубил съзнание", заяви медията.
Латипов е бил арестуван през септември в Минск по време на суровите мерки на беларуските власти срещу масовите протести след президентските избори през август.
Той е бил обвинен в организиране на бунтове, съпротива срещу полицията и измама. Латипов отрича да е извършил нещо нередно.

 

Европейският съюз подготвя санкции срещу националната авиокомпания на Беларус и десетина висши беларуски авиационни служители, казаха дипломати, цитирани от Ройтерс.
Предлаганите мерки, включващи замразяване на авоари и забрани за пътуване, са част от пакет нови санкции на ЕС срещу Беларус заради принудителното приземяване на самолет на авиокомпания "Райънеър" в Минск на 23 май, при което беше арестуван журналист дисидент.
Страните от ЕС, които определят случая като държавно пиратство, проучват възможността за целенасочени санкции, засягащи сектори, които имат водещо значение за беларуската икономика. Мерките може да бъдат насочени към продажбата на облигации, петролната промишленост и износа на калиев карбонат.
Преди да бъдат наложени подобни санкции се очаква до 21 юни, когато има среща на външните министри на страните членки, ЕС да се споразумее за по-малък санкционен списък, включващ физически лица и две юридически лица, като бърз, междинен отговор, заявиха дипломатите.
"Всички държави от ЕС са съгласни с този подход", заяви един от дипломатите.

Светлана Тихановска призова междувременно САЩ да наложат още санкции срещу лица и компании. Тя каза, че приветства наказателните мерки срещу беларуски държавни петролни компании.
"Но ние молим за допълнителни мерки срещу компании и лица, подкрепящи режима", заяви Тихановска след среща във Вилнюс с двама американски сенатори - демократ и републиканец - от сенатската комисия за външни отношения. Според опозиционния лидер санкциите ще помогнат за спирането на насилието и за освобождаването на всички политически затворници в Беларус.

 

Беларус ограничи възможностите на гражданите си да напускат територията на страната по суша. Само хората, които имат разрешително за постоянен престой в чужда държава, ще могат да го правят. Опозицията разкритикува този ход като нарушаване на закона, предаде Франс прес.
В публикувано вчера съобщение в "Туитър" беларуската служба за гранична охрана каза, че разрешение за временно пребиваване в чужда страна не представлява мотив за пътуване в чужбина.
Беларус въведе през декември 2020 г. ограничения за пътуванията в чужбина. Като причина за това бе изтъкната пандемията от коронавирус. Гражданите имаха право досега да напускат страната си само веднъж на всеки шест месеца.
Пътуванията по въздух остават свободни, но възможните дестинации са ограничени, след като ЕС забрани беларуски самолети да ползват неговото въздушно пространство.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети