Епидемията в Англия се разраства, обхваща младите неваксинирани хора

DenNews.bg
17.06.2021
размер на текста:

Епидемията в Англия се разраства отново, като обхваща основно по-младите възрастови групи, които все още не са имунизирани, показва проучване, цитирано от Би Би Си и "Ройтерс".
Бързото разпространение на коронавирус варианта Делта – индийският щам, доведе до 50% увеличение на инфекциите в Англия от май, установи голямо проучване, водено от Импириал колидж-Лондон, след като премиерът Борис Джонсън отложи края на ограниченията.
Ваксинирането на по-млади хора е от ключово значение за намаляване на по-нататъшното разпространение, казват изследователите.
Анализът също така предполага засилване на връзката между случаите и приемът в болници.
Проф. Пол Елиът, който ръководи проучването, каза: "Можем да се утешим доста от факта, че когато разгледаме подробностите, изглежда, че има много, много добра защита при по-възрастните, където почти всеки е двойно ваксиниран. Правителството ясно обяви, че иска да ваксинира всички пълнолетни в периода до 19 юли. Това ще увеличи общия размер на имунитета на населението."
Правителството заяви, че данните подкрепят решението на Джонсън да не вдига ограниченията на COVID в Англия до 19 юли, позовавайки се на заплахата от варианта Делта, идентифицирана за първи път в Индия, и необходимостта да се ваксинират повече хора.
Последният кръг от проучването за разпространение REACT-1, проведено между 20 май и 7 юни, установи, че разпространението е 0,15%, в сравнение с 0,10% в последния набор от данни от края на април до началото на май.

"Разпространението се увеличава експоненциално ... и изглежда се удвоява на всеки 11 дни. Очевидно това са лоши новини", каза Стивън Райли, професор по динамика на инфекциозните болести.
Райли добави, че високите нива на ваксинация във Великобритания затрудняват прогнозирането колко дълго ще продължи този експоненциален растеж, като заяви, че бързото разпространение на дозите ваксини към по-младите възрастови групи трябва да го забави.
Въпреки че вариантът Делта значително намалява ефективността на една доза ваксина срещу лека инфекция, две дози все още осигуряват добра защита срещу тежко заболяване, показват ранни доказателства.
"Тези констатации подчертават яркия контекст, в който взехме трудното решение да отложим стъпка 4 от пътната карта извън блокирането", каза здравният министър Мат Ханкок, позовавайки се на премахването на последните останали ограничения в Англия. "Всички ние трябва да задържим нервите си малко по-дълго, докато разпространението на ваксината продължава." Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети