Ваксинирани ще имат право да бъдат без маски в закрити помещения

DenNews.bg
10.06.2021
размер на текста:

„Последните данни, които имаме за развитието на пандемията в страната сочат, че заболеваемостта спада до 50 на 100 хил. души население, което нарежда България по този показател на 23-то място в ЕС, и ни дава основания да предприемем действия за облекчаване на изискването за носене на предпазни маски от ваксинирани срещу COVID-19 граждани в някои закрити пространства.“ Това съoбщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.
Обсъжда се имунизираните срещу коронавирусната инфекция лица да не носят маски, ако са служители в малки търговски обекти и трудови колективи, фитнес центрове, фризьорски салони. Завършената ваксинация ще се удостоверява чрез сертификат за ваксинация, какъвто у нас се издава на всеки имунизиран гражданин.
Министерството на здравеопазването припомня, че сертификатът може да бъде верифициран директно чрез системата на НЗИС, на електронен адрес www.his.bg , без за целта да бъде необходим оторизиран достъп.
Въвеждането на новите правила, от една страна, ще бъде облекчение за имунизираните граждани, на които при работа в определени закрити пространства няма да се налага да носят предпазна маска (тъй като са налице все повече научни данни, че хората с поставена ваксина не предават инфекцията, а в случай, че се разболеят, я прекарват по-леко), а от друга страна - по този начин повече българи ще бъдат стимулирани да изберат ваксината като начин да предпазят себе си и близките си от коронавирусната инфекция.
По конкретните текстове на заповедта все още се дискутира и за категоричност може да се говори след публикуването ѝ на сайта на МЗ.
Спазването на новите противоепидемични мерки, както и досега, ще се контролира от органите на държавния здравен контрол в сътрудничество с другите компетентни структури.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети