Служебният премиер назначи двама нови зам.-министри на отбраната

DenNews.bg
18.05.2021
размер на текста:

 Пламен Йорданов и Александър Петков са назначените заместник-министри на отбраната със заповед на министър-председателя Стефан Янев. Постовете си на заместник-министри в Министерството на отбраната освободиха Атанас Запрянов и Анатолий Величков.

Пламен Йорданов е роден на 23 март 1965 г. в гр. Плевен, където през 1983 г. завършва Средно спортно училище. През 1988 г. се дипломира като магистър във ВНВВУ "Г. Бенковски" по специалността "Експлоатация и ремонт на радиотехническите средства". Военната си служба започва във военно формирование 32 710 - Доброславци през септември 1988 г. До 1997 г. преминава през различни командни длъжности в областта на комуникационното и навигационното осигуряване на полетите на авиобаза Доброславци. През 1999 г. завършва с отличен успех Военна академия "Г. С. Раковски". В периода от 1999 г. до 2004 г. заема експертни и ръководни длъжности в областта на комуникационната, информационната и навигационната поддръжка на системата за командване и управление на системата за противовъздушна отбрана. През 2004 г. е назначен в Съвместното оперативно командване като до 2021 г. заема експертни и ръководни длъжности в областта на командването и управлението на съвместните операции. През 2008 г. завършва Висш щабен курс, а през 2012 г. и Генерал-щабен курс във Военна академия "Г. С. Раковски" като магистър по "Стратегическо ръководство на Въоръжените сили" и е първенец на випуска. Освободен е от военна служба на 22 март 2021 г. със заповед на министъра на отбраната. Пламен Йорданов владее английски и руски език.

Александър Петков е роден на 12 септември 1968 г. в гр. София. Дипломира се в УНСС като магистър по финанси и банково дело през 1994 г. По-късно завършва право в Института за следдипломна квалификация към УНСС, Център за икономика и управление. От края на 2017 г. до момента на заемането на поста "заместник-министър на отбраната" работи в редица търговски дружества, сред които "Снабдяване и търговия - МО" ЕООД и "Български енергиен холдинг" ЕАД. Бил е директор за връзки с инвеститорите и финансово планиране в "Кепитъл Консепт Лимитед" АД, съдружник и консултант във "Финансово-правна къща" ООД и "Юнифайт Партнерс Груп" ООД, както и генерален мениджър (управител) на "Блом България" ЕООД. През своята трудова практика е заемал експертни длъжности в няколко дружества, работещи на пазарите за ценни книжа, бил е мениджър на високи позиции в дружества от застрахователния и инвестиционния сектор. Александър Петков е бил директор "Финанси и инвестиции" в застрахователна и животозастрахователна компания "Български имоти" АД и ръководител на отдел "Ликвидност" в Инвестиционен посредник "Позитива" АД, София. Владее английски и руски език.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети