Израел влиза със сухопътна операция в Газа

DenNews.bg
13.05.2021
размер на текста:

Израелската армия може да предприеме сухопътно нахлуване в ивицата Газа по-късно през деня, заяви говорителят на Хидай Зилберман в четвъртък, цитиран от Times of Israel.
Според Зилберман дивизията за Газа на армията и Южното командване са изготвили планове за инвазията и са готови да ги представят за одобрение на армейските началници по-късно през деня.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче предупреди, че убийството на командира на градската бригада Газа Басем Иса е "само началото" на офанзивата и САЩ ги поддържат. По-рано американският президент Джо Байдън заяви, че Израел има право да се защитава.

Боевете между Израел и Палестина се засилиха през последните няколко дни, като най-малко 67 души бяха убити при израелски въздушни удари по Газа, а седем души загубиха живота си при нападенията на Хамас срещу Израел. Повече от 400 души са ранени в региона.
Хамас изрази готовност да спре атаките, ако Израел направи същото.
Израелските отбранителни сили заявиха, че през нощта са атакувани "десетки терористични цели", включително инфраструктура, военни постове на Хамас и щаб за сигурност на Хамас.
Те обвиниха Хамас за цивилните жертви през последните дни, като казаха, че "умишлено поставят военните си активи в сърцето на цивилното население" и че армията предприема "предпазни мерки, за да сведе до минимум възможните вреди за цивилното население по време на военните си дейности."

В същото време Хамас продължи ракетните атаки в централен и южен Израел през цялата нощ.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН организира трета среща тази седмица, за да обсъди продължаващия конфликт. Според съобщенията срещата в петък ще бъде първата, която ще бъде публична и ще включва също участници от Израел и Палестина.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети