Нинова поведе сама столетницата, изхвърли членовете на Изпълнителното бюро

DenNews.bg
05.04.2021
размер на текста:


В БСП имаше хора, които работеха за други партии. През цялото време ние се борихме на два фронта - и вътре, и навън с един общ опонент – задкулисието, посочи Нинова
„Искам да благодарим на всички български граждани, които излязоха да гласуват в тази трудна ситуация, както и на членовете на комисиите, на застъпниците, които дори и в момента са в трудно положение при предаването на протоколите. Благодарим им за усилията.” Това заяви на пресконференция в централата на левицата председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи, че от БСП са изчакали с даването на пресконференция, за да се видят приблизително окончателните резултати и да излязат днес с конкретни решения.

“Ще разделим нещата по изборите и бъдещите събития на две. Първо за държавата и след това за партията. Ще започна с държавата:

Основната ни задача беше да се разбие модела “ГЕРБ”. След тези избори ГЕРБ повече не може да управлява и Борисов повече няма да е премиер”, подчерта Нинова. Тя посочи, че това е само началото, защото този модел е проникнал навсякъде и това е моделът на институциите, в модела на икономиката, на здравеопазването, на правосъдието и той ще продължава да се съпротивлява на промяната, затова от БСП смятат, че окончателното му отстраняване ще бъде дълъг процес.

„Нашата позиция е ясна. Ние ще сме против този модел докрай, както сме от поне 4 години. Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ, с или без Борисов, от експерти или от политици”, бе категорична Корнелия Нинова.

Председателят на българските социалисти подчерта, че народът е подредил партиите така, че без БСП съществените решения по бъдещите решения на Народното събрание не могат да се вземат.

„За съжаление след здравната, икономическата и социалната криза смятаме, че навлизаме и в политическа такава. Затова призоваваме всички спокойно, без емоции, с мъдрост да разсъждаваме оттук нататък как да се действа”, апелира Нинова.

„Поставихме си цел да сме първа политическа сила. Не я постигнахме, даже отстъпихме второто място. За нас това е тежка загуба. Но апокалиптичните картини, които се чертаят от някои говорители за БСП, са пресилени. Били сме в такова състояние, излизали сме след това от него. Така че обективно и разумно отчитаме загубата, но и гледаме напред”, коментира Корнелия Нинова.

Председателят на БСП изтъкна, че причините са ясни и ги посочи като големи и дълбоки:

„Повечето български граждани гласуваха срещу всички партии в досегашния парламент. Тоест възприети сме като част от статуквото. Това е голямата ни грешка и вина - че не успяхме през тези години да докажем, че сме опозиция и алтернатива, включително и чрез реформата в партията, която беше представена публично като вътрешен разнобой, а всъщност бяха действия за придаване на нов външен морален облик на БСП за скъсване със задкулисието в собствените ни редици преди да заявим желание за такова в държавата.

Второ, повечето българи гласуваха за нещо ново, различно. За хора, които не са управлявали в прехода, мислейки всички сте еднакви, нека дойде някой друг, да опитаме нещо ново”, каза още Нинова.

Лидерът на БСП обясни, че и ковид кризата е повлияла на резултата на левицата, включително и нейното вредно и целенасочено управление от правителството на Борисов, като част от избирателите на БСП, най-вече възрастните хора, са се уплашили и не са излезли да гласуват.

Като четвърта причина Нинова даде купеният, корпоративният вот, натискът и страхът, които са били безпрецедентни на тези избори.

„Пето, от нас взеха гласове Мая Манолова и Слави Трифонов. Шесто, вътре в партията имаше хора, които работеха за други партии. През цялото време ние се борихме на два фронта - и вътре, и навън с един общ опонент - задкулисието и нежеланието на статуквото да се промени”, разкри Корнелия Нинова.

Относно политиките на БСП Нинова посочи, че левицата е била последователна, алтернатива, опозиция, с много ясна програма, с конкретен план, с позитивна кампания, с чисти и откровени послания. Тя благодари на всички - в партията, структурите, водачите на листи, листите, ръководни органи, за хубавата, позитивна и модерна кампания, която БСП е направила.

„Току-що цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Решихме да свикаме присъствен Национален съвет при първата епидемиологична възможност и да изберем ново Изпълнително бюро“, обяви Корнелия Нинова и добави, че няма да подава оставка.

„Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията, но по-важното е, че предстоят формирането на парламент и изключително важни въпроси по управлението на държавата. Може и да се наложат предсрочни избори. Обсъдихме и решихме, че в този момент не можем да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, който в следващите три месеца ще ни извади от активните политически процеси в страната”, обясни Нинова.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети