Българин е обвинен в престъпление от омраза в САЩ

DenNews.bg
16.04.2021
размер на текста:

Българин с американски паспорт е обвинен в престъпление от омраза, във връзка с подпалване на черква в щата Масачузетс, посещавана предимно от чернокожи, предаде Асошиейтед прес.
Душко Венелинов Вълчев е обвинен пред федерален съд в нанасяне на щети на религиозно имущество, включително пожар, и използване на огън за извършване на престъпление. Обвиненията са свързани с пожар на 28 декември 2020 г. в Презвитерианската църква "Мартин Лутър Кинг младши" в град Спрингфийлд. Следователите са открили съобщения на електронните му устройства, свидетелстващи за омразата му към чернокожите, казаха федерални прокурори.
44-годишният мъж е бил обвинен по-рано пред щатски съд в поредица от по-малки пожари в църквата. Той не се признал за виновен през януари по шест обвинения, включително опит за палеж, и остава в щатски арест. Според адвоката му по това дело ставало дума за сгрешена самоличност.
Адвокат, представляващ Вълчев по федералното дело, заяви, че не може да коментира.
Вълчев е натурализиран американски гражданин от български произход. През 2016 г. е бил обвинен в отвличане и домашно насилие в Мейн, където се твърди, че е държал в плен жена. Обвинението в отвличане било снето, но той бил осъден на 258 дни затвор за нападение и други провинения. Мъжът също така се признал за виновен пред федерален съд, че е заплашвал български длъжностни лица.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети