Разбита е престъпна група за купуване на гласове, прокуратурата подхвана петима кандидат-депутати

DenNews.bg
14.04.2021
размер на текста:

Прокуратурата е неутрализирала престъпна група за предлагане на имотни облаги с цел склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. За разкриване на групата е помогнал защитен свидетел. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
Установени са групи, които са се занимавали с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите са търсили различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове, поясни тя.
По думите ѝ участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили.
В Софийска градска прокуратура има производства по 4 дела, образувани за престъпления против политическите права на гражданите, съобщи Илияна Кирилова - административен ръководител на СГП.
"Говорим за пет лица, които са били кандидати за народни представители. Двама са задържани с прокурорско постановление до 72 часа. Един е с мярка подписка, а останалите са с мерки "задържане под стража", уточни тя.
Групата е действала от 6 февруари до датата за провеждане на изборите - 4 април. Действала е на територията на цялата страна, а структурата ѝ е била пирамидална. Установено е, че лидерът на група е собственик на 4 търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети