Разбита е група за купуване на гласове, 70 души са арестувани

DenNews.bg
01.04.2021
размер на текста:

Група за лихварство, бързи кредити и изнудване е задържана от антимафиотите и спецпрокуратурата, съобщава БНТ.
Задържани са над 70 души, повечето се разпитват като свидетели от разследващи в ГДБОП. Групата е наблюдавана дълго време със специални разузнавателни средства.

През последните две седмици са работили по купуването на над 7000 гласа за предстоящите в неделя избори.

Службите анализират всеки постъпващ сигнал. До сряда са подадени 144 от цялата страна. По възложени проверки се водят 163 преписки. 14 са образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че са поискали запор на 425 000 лв. по банкови сметки на хора, за които се предполага, че са щели да ги дадат за купуване на гласове на парламентарния вот на 4 април. Още 240 000 лв. са открити в брой.

Разследващите са се натъкнали на сумите при задържането на 34 души, за които се смята, че ще търгуват на вота. Те били арестувани до 24 часа при акции разследвания за пране на пари и лихварство.

Операциите са били на 30 март и са проверени в 3 области. За две от тях се знае, че са Хасково и Пловдив, съобщава "24 часа". Разследващите се натъкнали на данни, че задържаните търгуват и с гласове. Компетентните прокуратури са поискали запори за парите в банковите сметки, а сумите в брой са иззети. Сред задържаните имало купувачи на гласове както за различни партии, така и за отделни кандидати. Те са били по-назад в листите, но са искали да минат напред чрез преференциален вот и така да влязат в парламента.

Повечето от 34-те задържани са с криминални регистрации и обвинения за каналджийство, лихварство, пране на пари и разпространение на дрога. Една от арестуваните е от карловското село Розино.Тя се казва Фанка Гадуларова, съобщава 24plovdiv.bg по информация на свои източници.

При груб анализ на цялата сума, предназначена за изборна търговия, излиза, че ако средната цена за един глас е 50 лв., парите са щели да стигнат за около 14 000 гласа купен вот.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети