Турция се оттегли от Истанбулската конвенция

DenNews.bg
20.03.2021
размер на текста:

 Турция се оттегли от Европейския договор за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, известен като Истанбулка конвенция, предаде Анадолската агенция. Президентът Реджеп Ердоган подписа указа за оттеглянето от конвенцията, подписана през 2011 г. , в сила от 1 август 2014 г.

Министърът на семейството, труда и социалните услуги Зехра Зумрут Селчук заяви в Twitter, че правата на жените са гарантирани в националното законодателство, особено в Конституцията. Селчук каза, че турската правна система е достатъчно динамична и силна, за да прилага нови разпоредби според нуждите. Тя каза, че насилието над жени е престъпление срещу човечеството и че Турция решително ще продължи борбата си срещу насилието с принципа на "нулева толерантност"

Директорът по комуникациите Фахретин Алтун заяви, че Турция решително продължава борбата си да накара жените да участват повече в социалния, икономическия, политическия и културен живот. "Винаги ще казваме "Силни жени - силна Турция", каза той в Twitter.

Турция е първата страна, която ратифицира конвенцията на Съвета на Европа, приета в Истанбул. Той се стреми да предотврати насилието над жени, включително домашното насилие и да сложи край на безнаказаността за извършителите.

Конвенцията е подписана от 45 държави, както и от Европейския съюз. С решение, Конституционният ни съд през юли 2018 г., обяви, че Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на България.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети