Четирима души, върнали се от Африка, са дали положителни тестове за коронавирус

DenNews.bg
15.03.2021
размер на текста:

Четирима души, върнали се от Африка, са дали положителни тестове за коронавирус, като в момента се правят допълнителни изследвания с кой щам са заразени те.
Карантината за завръщащите се от Африка е, за да не допуснем влизането у нас на нигерийския и южноафриканския щам, обясни пред БиТиВи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Идеята е да имаме 100% сигурност. Решили сме, че с падането на карантината искаме да имаме отрицателен резултат, за да сме 100% сигурни. Решението да изискаме такава карантина не е да намалим потока към Занзибар, а да сме сигурни, че няма да се внесат у нас южноафриканския и нигерийския щамове, тъй като това се случи в Белгия и Испания с хора, връщащо се от Танзания. Вече има, на едното място 6, на другото 10 души, малки епидемични взривове“, обясни Кунчев.
Според него темата с ваксинацията се използва с търговска и политическа цел. Той е убеден, че няма връзка между ваксината и смъртни случаи.
Ще купим около 18 милиона ваксини, подчерта той. Забавяне на доставките е имало и при трите ваксини и в другите страни.

Ефект от ваксинацията ще се усети при 30-40% ваксинирани, а епидемия няма да има при 70% ваксинирани. Хората трябва да бъдат спокойни, съветва доктор Кунчев. До края на седмицата или най-късно другата ще е ясно дали ще се възстанови ваксинацията. Ваксинацията е това, което ще ни спаси и с което ще имаме едно спокойно лято, убеден е Кунчев.

Професор Ива Христова от НЦЗПЗ обясни, че новите варианти преодоляват по-тежко протичане на заразата. Ваксинирането в голяма степен предотвратява заболяването, в малки случаи се развива заболяване, но то е леко, по думите й. Ваксините предотвратяват смъртни случаи, уверена е професор Христова. Ваксините, които са у нас са ефективни, по думите й. Тя съветва хората да не чакат до последния момент да търсят помощ, ако се чувстват зле. Настоящият пик е заради британския вариант, стана ясно още от коментара й.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети