Кметът на Рила иска затваряне и на детската градина заради настъпващата епидемията от COVID-19

DenNews.bg
11.03.2021
размер на текста:

Кметът на Рила Георги Кабзималски изпрати искане до образователния министър за временно затваряне и на детската градина, заради нарастващ брой случаи на коронавирус в общината.
Както по-рано днес съобщихме, Областният кризисен щаб въведе по-строги мерки на територията на цялата област, а със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Златко Величков се преустановяват учебните занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие на територията на област Кюстендил за учениците от 5-ти до 12-ти клас за периода от 15.03.2021 г. до 02.04.2021 г. (включително).


Със същата заповед се нарежда учениците от начален образователен курс на ОУ „Аврекий Попстоянов“ в Рила да преминат към онлайн обучение от 12 март, петък, до 26 март включително.

„Днес за втори път изпращам искане за временно затваряне и на детската градина. Ако министърът се съобрази с мотивираното ми искане, това ще стане от понеделник“, коментира кметът на Рила.

По-рано днес Георги Кабзималски се обърна към жителите на община Рила с призив за повече внимание и отговорност, предвид усложняващата се обстановка.

„Всеки момент със затаен дъх следим усложняващата се епидемиологична обстановка в страната и в родното си място.
Случаите на заразени с COVID 19 на територията и на нашата община постепенно се увеличават. Новините за заразени близки, приятели, роднини или познати са вече част от ежедневието ни.
В тази връзка, поисках прекратяване на учебните занятия в ОУ „Аверкий Попстоянов“ и присъствения образователен процес в ОДГ „Д-р Тодора Миладинова“.
Всичко, което зависи от местната власт ще бъде направено отговорно и коректно, но само и единствено с подкрепата на гражданите.
Нека бъдем отговорни, разумни и дисциплинирани, само така ще запазим собствения си живот и живота и здравето на нашите родители, роднини, приятели и познати“, призова Кабзималски.


Към днешна дата 58 души от община Рила са под карантина, на домашно лечение са 31 души, а диагностицирани и хоспитализирани са 10 души.

„Установени са случаи на COVID-19 на 4-ма учители от ОУ „Аверкий Попстоянов“, от които един е починал. 13 ученици от училището са поставени под карантина. В Общинска детска градина под карантина са 7 деца, от които 1 дете е диагностицирано и хоспитализирано“, посочи още кметът на Рила.

Припомняме, че днес Областния щаб даде препоръка към кметовете на общини в областта да направят мотивирано предложение до министъра на образованието за издаване на заповед за относно предучилищното образование за учебната 2020/2021 година – децата записани на задължително предучилищно образование в детска градина или училище да могат да отсъстват по желание на родителите след писмено уведомяване и съгласие на директора на учебното заведение.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети