Бургас и Благоевград с локални мерки срещу Ковид

DenNews.bg
10.03.2021
размер на текста:

 

Броят на болничните легла, предназначени за пациенти с COVID-19 в област Бургас, ще бъде увеличен. На локален принцип ще бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки, целта на които е ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция в региона. Това съобщи министърът на здравеопазването в Бургас след участие в заседание на Общинския кризисен щаб.

„Отчитаме тревожно увеличение на броя повиквания към Националната система 112. Ръстът е с 30%, като 40-50% от всички обаждания са за граждани с COVID-19“, посочи здравният министър. По тази причина, за да бъде нормализирана ситуацията в областта, по-късно днес директорът на регионалната здравна инспекция в Бургас ще предложи на Областния кризисен щаб от петък, 12 март, за две седмици да бъдат преустановени присъствените учебни занятия за класовете от 5-и до 12-и клас, работното време на ресторантите да бъде намалено до 22.00 ч., както и временно да бъдат преустановени посещенията във фитнесите и търговските обекти - тип МОЛ.

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че към настоящия момент локалният принцип за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки е най-уместен, тъй като има области с нива на заболеваемост под 50 на 100 хил. души население, както и други с над 500 души на 100 хил. души население. „Това означава, че предприемането на действия на национално ниво не би било справедливо за хората. Целта е чрез въвеждането на регионални мерки да ограничим разпространението на заболяването в областите, в които отчитаме най-голям брой на новите случаи“, коментира министърът и уточни: „Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим тогава, когато залогът е животът и здравето на хората“.

Това, което ще се направи на национално ниво, е в рамките на днешния ден да бъде издадена заповед, с която временно се забранява износът на нискомолекулярните хепарини и миорелаксантите. Целта е при повишено потребление на тези лекарствени продукти държавата да разполага с достатъчни количества, така че на всеки нуждаещ се български гражданин да бъде осигурен бърз достъп до подходяща терапия, стана ясно още от думите на здравния министър.

Часове след изказването на здравния министър стана ясно, че подобни мерки се въвеждат и в Благоевград. Решението се дължи на ръста на заразените в областта.

В момента, на 14 дневна база, Благоевградска област е на 12-то място сред 16-те най-заразени области у нас. Броят на заболелите е 337 на 100 000 души.

На извънредно заседание на Областния кризисен щаб беше решено, че учениците от 5 до 12 клас ще се върнат към онлайн обучение за две седмици.

За 14 дни затварят фитнес залите, театрите и кината. Работното време на заведенията за обществено хранене се ограничава до 22.00 часа. Забраняват се масовите мероприятия и спортните състезания.

Освен това се засилва контролът за спазването на законовите ограничения.

Припомняме, редица области в страната затягат противоепидемичните мерки заради усложняващата се ситуция с коронавируса.

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети