Започва мащабен и сложен ремонт на водопровода на Гейзера в Сапарева баня

DenNews.bg
01.03.2021
размер на текста:

Мащабен и сложен ремонт започва на водопровода на Гейзера в Сапарева баня, а причината са серия аварии, една от които изключително тежка. Тя е довела до значителен разлив на минерална вода. Към момента е овладяна, но е наложително да се извърши ремонт на цялата система от тръби и кранове.

„Не ми се мисли какво ни предстои. Изключително трудна задача е. Никой експерт и професор не се наема да каже как трябва да действаме. Няколко фирми идваха, хората се хващат за главите и си тръгват. Подготвили сме мястото за същинската работа, разбили сме бетона и сме в готовност. Поръчани са кранове и тръби от Франция и Полша, надява се да дойдат до края на тази седмица и работата да започне от началото на следващата седмица. За момента подаването на вода не е спряно към ползвателите, но това ще се наложи в хода на дейностите, защото трябва да бъдат сменени тръби и кранове“, обясни кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

Ремонт не е правен от построяването на системата, която захранва с топла вода банята, болницата, Общинска администрация, санаториума и други общински сгради, през 60-те години на миналия век.

„Ползвана е руска технология. За съжаление няма останали от участниците в проектирането и изграждането и ще действаме малко на импровизация. Специалисти от Топлофикация София ще казват какво и как да се прави, а изпълнител ще е фирма „Бодрост“. За момента по предварителни оценки финансирането ще е от порядъка на 300 000 лв., но това няма как да знаем, защото има голямо значение какво ще се открие след започване на същинските дейности. Новите тръби и кранове трябва да са качествени, неръждиви, защото има части от старите тръби, които са като прогорени с огън. Надявам се сондажната тръба, която влиза на 450 метра дълбочина да е наред. Водата излиза на повърхността с близо 104 градуса температура, а в дълбините може би е още по-гореща. Това е основното притеснение на изпълнителите. Няма как водата да бъде спряна и те ще трябва да се съобразяват през цялото време. Трудно ми се струва дори лека дума за това, което ни предстои. Но не може да си позволим да се пилее природен ресурс“, обясни още Гелев.
Община Сапарева баня е подала искане за финансова помощ към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети