Рекултивацията на старото сметище – най-добрата новина, която чакаме в Дупница през тази година

DenNews.bg
08.02.2021
размер на текста:

Рекултивацията на старото депо за битови отпадъци определено може да бъде наречена най-добрата новина в проектобюджета на Община Дупница за 2021 г., по чиято рамка днес се състоя обществено обсъждане.

Както вече писахме, въпреки лошата 2020 г., преминала под знака на пандемията от коронавирус и икономическите затруднения в национален и световен план, Община Дупница планира рекордно висок бюджет за тази година – 39 682 000 лв.

„Съобразили сме се на близо 80% от предложенията от страна на кметовете на села и групите в Общински съвет за проектобюджета за годината.

Такъв проектобюджета не е имало и не е предлаган в годините досега. Въпреки лошата 2020 г., мога да ви уверя, че за първи път Община Дупница не отчита нито един нарушен показател по Закона за публичните финанси, което предполага изводите, че ръководството на Общината така е планирало своя бюджет, че изпълнението е над 90% - точно 91%. Това означава, че освен коректното планиране имаме и строга финансова дисциплина, благодарение на което тези показатели са изпълнени“, посочи кметът Методи Чимев.

Заложената сума за капиталови разходи е около 12 милиона лева, като в тази сума влизат и над 7 млн. финансов ресурс, който вече е договорен по европейски програми и трансгранично сътрудничество.

„Акцентирам на тях, защото от там нашите съграждани очакват да дойде финансирането за решаване на инфраструктурните проблеми. Ако преди 10 г. говорехме за 200-300 000 лв. за рехабилитация, сега говорим за над 200 000 лв. за рехабилитация на улици по села и за града близо 1 млн. лв.“, посочи още Чимев.

Зам.-кметът по икономическите дейности Олга Китанова обясни, че тази година са постъпили над 40 предложения. Нещо, което се случва за първи път и показва интерес от страна на гражданите.

„Така заложен проектът предполага едно устойчиво развитие на Общината през 2021 г.“, посочи Китанова и посочи, че приоритетите са: инвестиционна политика за изграждане и подобряване на инфраструктура, като за капиталови разходи са предвидени 4 млн. лв. от бюджета на Общината. „И отделно ще изпълним трети етап на проекта за обновяването на жк „Бистрица“ – 1 350 000 лв., очаква се строителство да започне след броени дни. Ще изпълним и Центъра за временно настаняване, там проектирането също завърши и очакваме до края на месеца да бъде издадено разрешение за строеж. Този проект е на стойност 470 000 лв.


Втори приоритет е подобряване на управление на отпадъците. Тази година ще имаме възможност най-после да рекултивираме старото сметище. Община Дупница зашити проект на стойност 5 млн. лв.

Трети приоритет е подобряване на културна инфраструктура, ще работим по 4 проект. Първият е преустройството на Младежкия дом, обществената поръчка е обявена и очакваме проектът да бъде реализиран тази година. Нашата цел е реално работата по Младежкия дом да започне в края на месец април. Сумата по него е 2 170 000 лв.

Втори проект е пускане в експлоатация на културния институт, който се строи до Джамията. Третият проект е реконструкцията на музея на Станке Димитров - 430 000 лв. и проектът за реконструкция на часовниковата кула.


Субсидията на ФК „Марек“ е увеличена на 180 000 лв., 30 000 лв. са предвидени за ин витро, 10 000 лв. за помощи на социално слаби жители, 10 000 лв. за даровити деца, 100 000 лв. за спортните клубове, 30 000 лв. за волейболния клуб, 55 000 лв. за оркестри и ансамбли, 90 000 лв. за други културни мероприятия, 30 000 лв. за финансиране на маломерни паралелки, 300 000 лв. са предвидени за бюджети на кметствата, като освен това 40% от осъществените продажби на имоти в селата ще остават на място за ремонти и подобрение на инфраструктурата.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети