А. Кунчев: При трета вълна дистанцията ще бъде 2,5 метра, а маските-FFP2

DenNews.bg
05.02.2021
размер на текста:

Предупреждението, че идва трета вълна на коронавируса у нас не е с цел да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията на разпространение върви към повишаване. Това заяви пред БНТ националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.Той смята, че основната причина за трета вълна не е в мерките нито в България, нито в Европа, а в наличието на щам, който се предава по-лесно, между 10 и 100 пъти по-концентриран. "Ако дистанцията досега е била 1,5 метра - сега трябва да стане 2.5 м. Ако досега сме носили обикновена маска, сега трябва да носим маска - FFP2", посъветва още Кунчев

Главният здравен инспектор е категоричен, че причината за повишаването на заболеваемостта отново, която за седмица от 4% е станала 8.5%, не е в отхлабването на мерките - връщане на учениците от горен клас в училище и отваряне на моловете, а в разпространението на новия британски щам.

"Само с 1/3 от учениците от горния курс са се върнали преди няколко дни, а при моловете имаше една несправедливост заради големите вериги, които работят. Ако охраната следи за маски, рискът не е толкова голям. Постепенното увеличение на новозаразените не е резултат от връщането на учениците, нито от отварянето на моловете, ако има влияние, то ще се почувства след 7-10 дни", обясни Кунчев.

Директорите на болници трябва да затегнат редиците, а гражданите да запазят спокойствие

Той е категоричен, че социален и икономически натиск върху решенията на Националния оперативен щаб няма.

"Под натиск не сме подложени и никой не се бърка на решенията, нормално е да слушаме какво се случва в икономиката, както и тегобите на социалния министър, ние сме граждани на тази страна. Здравните власти се състоят от много хора, с различно мнение, те са го сътворили и са го вкарали в заповед, има обмяна на мнения, висок тон и изказване на мнения", каза още Ангел Кунчев.

Експертът обясни, че пандемиите винаги протичат по такъв начин - вълново, птичи грип, свински грип, при испанския грип. За разпространението има много фактори колко са имунизирани, какви мерки се спазват.

Той обясни, че увеличаването на случаите е в Западна Европа, вече и в Гърция, и Румъния и е било очаквано.

"При биологичен процес защо трябва да има лично отговорен, от време навреме се сблъсквам с такива хора, които ни обвиняват, че носим вируса и организираме епидемията, друг е въпросът как да вземем точните решения, епидемия не може да бъде спряна, но може да бъде държана под контрол, да не останат хората без медицинска помощ", обясни Ангел Кунчев.

"Епидемията не може да се спре с каквито и да е мерки. Може да се омекоти процеса, там ни е ролята, но тя е много ограничена. Основната причина е вариантът, ще има непрекъснато - британски, бразилски, южноафрикански", добави още националният здравен инспектор.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети