Алпинистът Атанас Скатов е загинал, тялото му е открито

DenNews.bg
05.02.2021
размер на текста:

 Алпинистът Атанас Скатов е загинал в Хималаите, тялото му е открито и хеликоптер на пакистанската армия го транспортира от Базовия лагер към Скарду, Пакистан. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място. След неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер.
Скатов и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурм на втория по височина връх в света. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер.
След съобщение в Туитър от един от пакистанските туроператори, че с българина се е случил фатален инцидент, БНР се свърза с фирмата - организатор. От там съобщиха, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип. Около 11:30 часа българско време от Скарду е излетял хеликоптер на пакистанската армия за оглед на района, съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.
Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха пред БНР от непалската агенция по повод информация в български медии, че инцидентът е станал заради скъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети