Швейцария не даде одобрение за ваксината на „Астра Зенека“, иска още данни

DenNews.bg
04.02.2021
размер на текста:

Швейцария не даде одобрение за ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" и Оксфордския университет, заяви днес националният регулаторен орган по лекарствата "Суисмедик", съобщи Ройтерс.
Оттам са поискали повече данни за ефикасността и качеството, преди да кажат "Да" за използване ваксината, получила одобрение миналата седмица от Европейския съюз. Страната обяви също, че е поръчала милиони допълнителни дози ваксини срещу коронавируса от други производители.
Швейцария, която вече поръча 5,3 милиона дози от ваксината на "Астра Зенека", заяви, че изчаква резултатите от изпитванията в Северна и Южна Америка, включващи десетки хиляди души.
"Щом получим резултатите, временно разрешение съгласно процедурата за разпределение може да бъде издадено много бързо", посочи в изявление "Суисмедик". Според регулаторния орган наличните в момента данни не дават основание за положително решение относно ползите и рисковете.
Швейцария няма да може да отмени бързо ограниченията върху обществения живот, предназначени за овладяване разпространението на коронавируса, каза днес здравният министър Ален Берсе, отбелязвайки, че новите варианти на вируса представляват сериозен здравен риск.
"Всеобщо смекчаване на мерките не се очаква в края на февруари", каза на пресконференция министърът и добави: "Поставени сме пред дилема".
Властите затвориха ресторантите и развлекателните обекти, като ограничиха събиранията до пет души в опит да ограничат пандемията.
Броят на заразените с коронавирус в Швейцария нарасна с 1796 за последните 24 часа, като достигна общо 528 524 души, сочат данни на Федералната служба за здравеопазване.

От началото на пандемията в Швейцария са починали 8813 души, от които 42 за последното денонощие.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети