Украинската опозиция подготвя процедура за импийчмънт на президента Владимир Зеленски

DenNews.bg
03.02.2021
размер на текста:

 Украинската партия "Опозиционна платформа - За цял живот" (OLLP) ще започне процедурата за импийчмънт на президента Владимир Зеленски, обяви съпредседателят на фракцията Вадим Рабинович във Върховната Рада. Като причина за това той посочи санкциите, наложени на опозиционните телевизионни канали.
Според заместника Зеленски „се подигра с избирателите и страната." „Днес вие удряте сърцето на демокрацията, свободата на словото, съществуването на демократична независима Украйна е застрашено. В близко бъдеще ще проведем спешен конгрес на партията , което ще определи следващите ни стъпки. Не забравяйте, че няма да затворите устата нито на нашата партия, нито на милиона ни избиратели ", каза Рабинович.

Президентът на Украйна наложи санкции срещу телевизионните канали "112.Ukraina", NewsOne и ZIK и техния собственик, член на фракцията OPZZ Тарас Козак. Тези мерки включват блокиране на активи, ограничаване на търговските операции, предотвратяване изтеглянето на капитал в чужбина, отнемане на лицензи, забрана за използване на радиочестотния ресурс на Украйна и ретрансляция на телевизионни програми.
И трите телевизионни канала спряха да излъчват. Те разглеждат решението на Зеленски като „политическа репресия срещу неприемливи медии“. Виктор Медведчук, шефът на политическия съвет на OLEZ, смята, че по този начин Зеленски и обкръжението му се опитват да изчистят информационното поле от опонентите, а друг съпредседател на фракцията Юрий Бойко призова действията на властите пряко нарушение на конституцията и пътя към установяването на лична диктатура в Украйна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети