България е договорила допълнителни 1 милион дози от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна"

DenNews.bg
26.02.2021
размер на текста:

Страната ни е договорила допълнителни 1 милион дози от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", като се очаква да пристигнат в периода от март до юни. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов във Варна, където даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в болница "Света Марина" във Варна.

Здравният министър коментира още, че се ядосва, че темата с ваксините вече започва да се употребява политически. Проф. Ангелов увери, че вторите дози, на всички ваксинирани с първата, се пазят и ще бъдат направени.

Няма яснота кога отново ще заработят т.нар "зелени коридори" за ваксиниране срещу коронавирус на желаещи пациенти, след като се оказа, че от "АстраЗенека" значително ограничават доставките си от препарата, заяви още Ангелов.

"Не мога да поема ангажимент, защото резултатът не зависи от нас. Ние си правим сметката без кръчмаря", посочи той.

Сега в крайна сметка, вместо обещаните до края на февруари над 142 хиляди дози от ваксината на "Астра Зенека", ще дойдат под 53 хиляди и то не е ясно точно кога. Ангелов отново нападна компанията, като нарече нейните действия "корпоративни реакции" и изрази опасение, че срещу него в отговор "могат да започнат в медиите кампания".
При наличие на ваксини масовата ваксинация ще бъде възобновена веднага.

На въпрос може ли да внесем руската ваксина "Спутник V" Ангелов обясни: "Държавата е част от ЕС, ЕС на ниво ЕМА разглежда документацията. Очакваме решението на европейските експерти, след това идва решението на ЕК за разрешение за употреба. Когато това се случи имаме готовност да поръчаме дози оттам".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети