Дангов спретна изкуствен, но шумен скандал на сесията на Общински съвет, използвайки децата сираци

DenNews.bg
26.02.2021
размер на текста:

Общинският съветник от БСП Първан Дангов спретна изкуствен, но пък шумен скандал на сесията на Общински съвет-Дупница днес. Ползвайки предложение на социалистите, внесено чрез съветничката Валентина Караганова, за отпускане на еднократна помощ на деца сираци и полусираци, Дангов нарече кмета Методи Чимев „циник“, обвинявайки го, че е отказал отпускането на такава помощ. В хода на дебата обаче атаките срещу градоначалника се оказаха въздух под налягане.

Въпросът първо бе повдигнат от Караганова, която попита защо не вижда в проекта на бюджета за тази година сума, срещу която да е разписано, че тя е за еднократни годишни помощи за деца сираци (по 200 лв.) и деца полусираци (по 100 лв.).

Дангов скочи на микрофона веднага след нея и упрекна колежката си, че е „твърде мека“ с кмета Чимев и ГЕРБ, „които не мислят за нищо друго, освен за асфалт и инфраструктура“.

В хода на дебатите и от думите на кмета Чимев, финансиста на Общината Павел Петров и съветници, участвали на среща, на която въпросът е обсъждан, стана ясно, че

 

такава помощ не е отказана, Общината има готовност да отпусне нужните средства, но е нужно да бъдат разписани правила, по които ще става изплащането чрез прецизирането на текст в общинска наредба.

 

„Сумата не е отказана, предвидена е, но е нужно да стъпим на нещо-текст в наредба, който да указва реда за отпускане на средствата“, отговори кметът Чимев.

Караганова нарече нуждата от установяване на ред като „излишно усложняване“. „Исках да видя сумата в бюджета, а след това да инициираме промяна в наредбата, за да не стане така, че да променим наредбата, родителите да подадат заявления, а да няма средства“, обясни тя.

Логиката й обаче беше отхвърлена за втори път, като беше обяснено, че има готовност за отпускане на средствата, но за да бъдат отпуснати трябва да има текст, одобрен от Общински съвет, на чиято база да бъдат превеждани помощите, т.е. преди да се появи цифрата в бюджета, трябва да има текст, на базата на който да бъде посочена цифра.

„Смешно и жалко е това, което се случва – популизъм и то с болката на хората. Говорите тука, а нито сте се поинтересували и знаете колко са сираците, нито как да стане по ред, нито сте предложили ред“, намеси се и председателят на ОбС Костадин Костадинов с реплика към социалистите.

„Темата е важна, но е жалко как върви разговорът. Веднага след срещата поисках справка за броя на децата сираци и полусираци. Тъй като тези данни ги няма в ЕСГРАОН, поисках информацията от социалните. 15 дни минаха от срещата, но от БСП нищо не последва, освен че си казаха идеята да се дават еднократни помощи. Не последваха предложения как да го направим този механизъм. Не съм отказал тази помощ, напротив, поискал съм информация и имаме готовност със средствата. По наши изчисления ще са нужни около 30 000 лв. Не бива да се ползва тази тема по начина, по който се ползва в момента. Никога не сме отказали помощ на деца в нужда и сираци. Помагано е и ще се помага, но темата е деликатна и не бива да се посочва и афишира широко“, обясни още Методи Чимев.


В дебата по темата се включи и общинският съветник от ГЕРБ Димитър Крекманов, който прочете и сега съществуващ текст към Общинска наредба, който предвижда отпускането на помощи до 500 лв. на деца сираци.

„А, а, а! Популизъм и неграмотност! Така ли излезе? Този текст е гласуван 2018 г., но сега ще си правим предизборни дебати“, избухна председателят на ОбС Костадин Костадинов.

И някъде в шумотевицата на изкуствения скандал се оказа, че групата на БСП знаели, че има възможност за отпускане на помощ до 500 лв. на деца сираци, но си държат на предложението за еднократна помощ.

За DenNews.bg общинският съветник от БСП Станислав Павлов коментира, че социалистите имат готовност да дадат текст за промяна на наредбата, но са изчаквали. „Ако трябва ще направим и дадем наше предложение как да е записано в наредба, но текстът трябва да бъде „пипнат“ от юристите на Общината“, коментира по телефона Павлов.
Той потвърди, че социалистите изчаквали, за да чуят категорично „да“ от кмета ще има ли пари.

Общинският съветник от ГЕРБ и председател на спортната комисия към ОбС Георги Наумов обясни от микрофона, че ще се проведе среща с представители на спортните клубове, за да се обсъди какво може да се направи за децата сираци. „Хайде да не се заиграваме с темата и да се правят предизборни циркове“, каза той.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети