Пет партии влизат в парламента, две са на ръба

DenNews.bg
26.02.2021
размер на текста:

Дистанцията между първите партии ГЕРБ и БСП леко се увеличава.

Това показват данните и в последното проучване на общественото мнение, направено от социолозите от "Тренд". Проучването е направено сред 1008 пълнолетни българи в периода от 12 - 19 февруари 2021 г.
Сравнението между данните на агенцията от януари и февруари също потвърждава полза за ГЕРБ - държат първото място с 28.9% от заявилите, че ще гласуват. БСП се ползва с подкрепата на 24.1% от гласуващите.

И през февруари месец се запазва формулата 5+2 за предстоящите избори - пет са сигурните формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера.

"Има такъв народ" запазва третата си позиция с 12.9% от гласуващите, следвани плътно от ДПС с 11.1%. Моментната картина сочи, че Демократична България е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 6.2% от заявилите, че ще гласуват. "Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО са на ръба на парламентарната бариера и за тях предизборната кампания ще бъде от решаващо значение.

Под бариерата към момента остават новосформираната "Патриотична коалиция Воля-НФСБ" (2.6%) и Възраждане (1.1%). Останалите партии и коалиции събират под 1% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Предварителните заявки за избирателната активност са на 47% от българите, сочат още данните от проучването.

Тези, които се колебаят, остават малко над една пета (21%). 23% пък декларират, че няма да гласуват на 4 април.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети