Доклад на ЦРУ сочи принц Салман като замесен в убийството на Хашоги

DenNews.bg
25.02.2021
размер на текста:

САЩ се готвят да публикуват декласифициран разузнавателен доклад, в който пише, че престолонаследникът на Саудитска Арабия е замесен в убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г., съобщава БиБиСи.

Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън, който вече е прочел доклада, ще говори скоро със саудитския крал. Байдън иска да "прекалибрира" отношенията със Саудитска Арабия.

Кашоги бе жестоко убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Престолонаследникът отрече да е замесен. Саудитските власти твърдят, че смъртта му е резултат от "измамната операция" на екип от агенти, изпратени да го върнат в кралството.

Петима души са получили смъртни присъди за убийството от саудитския съд, но миналия септември те бяха заменени с 20 г. затвор на процес при закрити врата в Саудитска Арабия.

В доклада се твърди, че престолонаследникът Мохамед бин Салман е одобрил "и вероятно е поръчал" убийството на Кашоги, заявиха четирима американски служители пред "Ройтерс".

Те казаха, че Централното разузнавателно управление - ЦРУ е допринесло основно за доклада.

През 2019 г. специалният докладчик на ООН Агнес Каламард обвини саудитската държава в "умишленото, преднамерено екзекутиране" на Кашоги и отхвърли саудитския процес като "антитеза на справедливостта".

Публикуването на доклада е част от политиката на Джо Байдън за преструктуриране на отношенията със Саудитска Арабия и заемане на много по-твърда позиция от Тръмп по отношение на някои саудитски позиции.

Преди това администрацията на Тръмп отхвърли законовото изискване за публикуване на декласифицирана версия на доклада, като вместо това се фокусира върху подобрено сътрудничество със саудитците.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви в сряда, че Байдън ще говори с крал Салман, а не директно с престолонаследника, който е негов син и се счита за фактически владетел в Саудитска Арабия.

Тя заяви, че президентът трябва да говори с 85-годишния крал за първи път, откакто встъпи в длъжност "скоро", без да посочва точно време за разговора. "От самото начало ясно заявихме, че ще прекалибрираме отношенията си със Саудитска Арабия".

Новата администрация вече направи някои големи политически промени в това отношение, като президентът Байдън прекрати подкрепата на САЩ за водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен и замрази продажбите на оръжие за кралството.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети