Нов проблем за ресторанти и заведения: Над 35 000 души квалифициран персонал е напуснал сектора

DenNews.bg
25.02.2021
размер на текста:

Броени дни преди отварянето на заведенията у нас - стотици обяви за набиране на персонал. В Пловдив, например, най-търсени са готвачите, защото голяма част от тях са започнали да работят другаде, за да преживеят шестмесечния локдаун, съобщи БНТ.
Освен да подготви обектите за отваряне, пред бранша стои още едно предизвикателство - да намери кой да работи в тези заведения. Над 35 000 души и то квалифициран персонал, трайно са напуснали сектора. Данните са на Министерството на труда и социалната политика.
Готвачи, сервитьори и бармани масово са се насочили към индустрията, строителството и дори транспорта. В сектора смятат, че могат да върнат отново кадрите като предложат сигурност и добро заплащане. А за летния сезон вероятно ще се търсят работници от други страни.
От браншовата организация и ресорното министерство имат резервен вариант да внасят работници от чужбина.
Ние реално, за да стигнем някакви по-нормално качество на обслужването, ние тези 35 000 души трябва да ги набавим от някъде и лека полека да си ги върнем, обяснява Еньо Енев, председател на БХРА.
В бранша са категорични, за да си върнат персонала, ще предложат добри заплати, защото, ако се въведе почасово заплащане, това също може да откаже кадрите.

Вчера стана ясно, че заведенията ще работят от 1 март на 50% капацитет до 23 ч.

Припомняме, още на 14 февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че заведенията ще отворят на 1 март.

На вчерашното заседание на Министерския съвет той потвърди, че на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети