Имунизациите в Дупница временно спират, има уверение, че областта ще е с предимство при следващата доставка у нас

DenNews.bg
25.02.2021
размер на текста:

Имунизациите в Дупница временно спират поради изчерпване на количествата ваксини. Двата имунизационни кабинета, към Общинска болница и към частната болница, ще продължат да имунизират по списък членовете на Секционните избирателни комисии, след като имената на ангажираните за изборите бъдат представени от партиите, а след това одобрени от Районната избирателна комисия. Членовете на СИК трябва да бъдат одобрени от РИК до 1 март, след което желаещите ще могат да бъдат ваксинирани в някой от двата кабинета.
За тях има заделени дози от ваксината на „Пфайзер“ предвид, че тя се поставя през 14 дни и така ще има време за двете дози преди деня на изборите, 4 април.

Шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Златко Величков е разговарял с Националния оперативен щаб и здравния министър, като е получил уверение, че област Кюстендил ще получи приоритетно количества от следващата пратка ваксини, предвид, че област Кюстендил продължава да е начело в статистиката по брой заболели.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) към 21.02.2021 г. област Кюстендил е в червената зона с 14-дневна заболеваемост с над 120 болни на 100 000 души. За пореден отчетен период областта е първа по заболеваемост в страната – за последната седмица с 446 болни на 100 000 души.

„Най-зле сме в страната по брой заразени и има уверение, че областите от червената зона ще получат ваксини приоритетно. Има готовност представители на РЗИ да чакат доставката на летището. Националният оперативен щаб и здравното министерство са наясно, че се нуждаем от ваксини в областта. Има нещо положително в изминалите дни и това, че след първоначалната липса на интерес, сега виждаме готовност и желание на все повече хора да се ваксинират“, каза д-р Матей Попниколов от Областния кризисен щаб.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети