Румъния премахна специалните пенсии на депутати и сенатори

DenNews.bg
24.02.2021
размер на текста:

Румънският президент Клаус Йоханис подписа днес закон, с който се премахват специалните пенсии за депутати и сенатори, съобщава агенция Аджерпрес.

Законът бе приет на 17 февруари с 357 гласа "за“.

Специалните пенсии на парламентаристите обаче представляват 1,38 процента от общия брой специални пенсии, които се изплащат в Румъния. Инициативата за премахването им бе подета от партия Съюз за спасение на Румъния още през 2017 г., когато партията за първи път влезе в парламента.

При гласуването на закона партия Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), която е част от управляващата коалиция, се въздържа. От партията на етническите унгарци окачествиха мярката като "демагогия" и "популизъм", и напомниха, че след приемането на този закон в страната ще продължат да се изплащат специални пенсии на магистратите, на персонала от министерствата на отбраната и на вътрешните работи, на дипломатите и служителите на разузнавателните служби. От ДСУР се обявиха за премахване на всички специални пенсии.

Над 800 парламентаристи в Румъния получават специални пенсии, които не се базират на пенсионните им вноски. Стойността на специалните пенсии на депутатите и сенаторите възлиза на над 53 милиона леи годишно, отбелязва Свободна Европа.

Пенсиите на парламентаристите варират в зависимост на броя мандати и заеманите длъжности, като най-голямата е около 12 000 леи (4813 лв.). Най-високата пенсия, която се изплаща в Румъния, е над 78 000 леи (31 286 лв.) - на бивш прокурор и директор на затвор, отбелязва Свободна Европа.

Миналата година румънският парламент одобри два законопроекта, свързани със специалните пенсии, но и двата бяха отхвърлени от Конституционния съд. Единият предвиждаше премахване на всички специални пенсии, а другият - облагането им с 85 процента.

Законът, обнародван днес от президента, вероятно също ще бъде оспорен в Конституционния съд, или поне за това настоява асоциация на бивши народни представители, пише днес в. "Ромъния либера".

Бившият председател на Конституционния съд Аугустин Зегрян коментира обаче пред телевизия Диджи 24, че според него законът няма проблеми с конституционността. "Ромъния либера" напомня, че самият Зегрян е бенефициент на закона за специалните пенсии, защото е бил народен представител.

"(...) на първо място не става дума за пенсия, а за компенсация за възраст. Бившите парламентаристи имат и друга пенсия", посочи бившият конституционен съдия.

Управляващата десноцентристка коалиция обмисля вариант за премахване на специалните пенсии чрез гласуване на закони за всяка отделна категория, която получава такива. Друга възможност е определянето на таван на размера на специалните пенсии. Все още не е взето окончателно решение по темата, отбелязва Свободна Европа.

Специалните пенсии са много непопулярни сред населението на Румъния, където средната пенсия е около 1400 леи (561 лв.).

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети