Съдят компанията „Робинхуд“ на българина Влад Тенев заради самоубийство на младеж

DenNews.bg
10.02.2021
размер на текста:

Родителите на млад американец, който се самоубил миналата година, са завели дело срещу компанията „Рубинхуд“, на която съсобственик е българинът Влад Тенев.
В съдебното дело, за което първо съобщава CBS News, се казва, че 20-годишният Алекс Кърнс е отнел живота си след подвеждаща комуникация и липса на адекватен отговор от страна на компанията, заради което младежът е бил подведен, че дължи 730 000 долара.
Дан и Дороти Кърнс казват, че синът им не е могъл да получи отговори от отдела за обслужване на клиенти на компанията и това е довело до паническото му решение да сложи край на живота си, хвърляйки се под влак.
Родителите казват, че на 11 юни 2020 синът им помислил, че по сметката му има отрицателно салдо от над 700 000 долара.
CBS съобщава, че студентът е получил автоматичен имейл в 03:26 рано на следващата сутрин с молба да предприеме "незабавни действия", за да плати над 170 000 долара в рамките на дни.
20-годишният младеж започнал да изпраща имейли до клиентското обслужване с молба за подкрепа и помощ при разбирането на цифрите в неговата търговска сметка, но е получавал само автоматични съобщения.

"Те не са предоставили възможност за телефонно обаждане или отговор на въпросите по електронна поща", казва адвокат на семейството.
Алекс се самоубива на 12 юни, като според родителите му това не би станало, ако той е получил навреме отговори и помощ от компанията.
Родителите му казват, че имейл от ‚Робинхуд“, получен в следващия ден след смъртта му, разяснява, че ограниченията за търговия са премахнати и търговията е разрешена.
В исковата молба, заведена в щата на Калифорния, се казва, че загубата е била покрита от други опции в неговия акаунт, затова обвиняват компанията, че "подвеждащите съобщения" на „Робинхуд“ са довели до "паника и объркване" заради което Алекс е посегнал на живота си.
Искът за неправомерна смърт обвинява компанията в нелоялни бизнес практики и небрежно причиняване на емоционален стрес, съобщават американски медии.
В изявление пред Би Би Си от „Робинхуд“ казат, че са направили подобрения в „предлагането на опции“ от юни, включително как те показват покупателната способност и предоставят повече образователни материали.

„В началото на декември добавихме и гласова поддръжка на живо за клиенти с отворена позиция на опциите или скорошно изтичане и планираме да разширим и други случаи на употреба“, каза говорител на компанията. „Променихме и нашия протокол, за да отговаряме по-бързо на имейл за помощ. Оставаме ангажирани да направим „Робинхуд“ място, където да учим и да инвестираме отговорно", добавиха те.

Приложението, чийто съосновател е българинът Владимир Тенев, позволява на всеки да търгува с акции без комисионна.
Съоснователят Владимир Тенев е роден във Варна през 1986-а. Родителите му емигрират в Съединените щати когато е на пет и започват работа в Световната банка. Владимир отраства във Вашингтон, завършва математика в Станфорд, където се запознава с Байджу Бхат, с когото през 2013-та основават платформата "Робинхуд", превърнала ги в милиардери.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети