Военен преврат в Мианмар, арестувани са висши държавници

DenNews.bg
01.02.2021
размер на текста:

Военен преврат е извършен в Мианмар, арестувани са висши държавници, а главнокомандващият на въоръжените сили на страната генерал Мин Аунг Хлайнг ще поеме отговорността за управлението за една година.
Според официално съобщение армията на Мианмар завзема властта в страната поради неуспеха на правителството да разследва измамите с гласоподаватели на общите избори миналата година, съобщи АП. Агенцията се позова на националната военна телевизия.

Лидерката на управляващата партия в Мианмар и премиер Аун Сан Су Чжи, както и други висши фигури от партията, са били задържани.
Под стража е и президентът на Вин Мин.

Във видеообръщение, излъчено от тяхна телевизия, военните съобщиха, че властта е предадена на главнокомандващия въоръжените сили генерал Мин Аун Хлайн.
Говорител на телевизионния канал "Миявади" цитира параграф от съставената от военните конституция, който позволява на армията да поема контрол по време на национално извънредно положение. Говорителят каза, че причина военните да предприемат тези действия отчасти е това, че правителството не е реагирало на твърденията им за масови изборни измами на вота през ноември и че не е отложило изборите заради кризата с коронавируса.

Армията е завзела тази сутрин кметството в Янгон. Пет камиона с военнослужещи са били разположени в района на кметството, а войници са връщали хората на входа според журналист от АФП.
Съобщенията бяха направени след дни на безпокойство от заплахата за военен преврат (отречена от военните), в деня, когато новият парламент трябваше да започне работа.

Арестуването на висши политически ръководители и прекъсването на комуникациите бяха първите признаци, че са задействани планове за завземане на властта. Телефонните връзки с Найпидо и интернет достъпът там бяха прекъснати. Няма връзка и с партията на Аун Сан Су Чжи.

Според новинарския интернет сайт "Иравади" освен Аун Сан Су Чжи и президентът Вин Мин, са арестувани също членове на Централния изпълнителен комитет на партията, депутати и членове на регионалните власти.

Седемдесет и пет годишната Аун Сан Су Чжи е най-влиятелният политик в страната си и стана неин ръководител, след като десетилетия наред води ненасилствена борба срещу военния режим.

 

Австралия призова армията в Мианма да освободи Аун Сан Су Чжи и другите задържани политически лидери, обвинявайки военните, че "за пореден път се опитват да поставят под свой контрол" страната, предаде Франс прес.

"Приканваме армията да спазва върховенството на закона, да реши разногласията чрез правни механизми и да освободи незабавно всички политически ръководители, представляващи гражданското общество, и оставалите незаконно задържани хора", заяви външният министър Марис Пейн.

Вашингтон също настоя военните да освободят арестуваните политически ръководители и заплаши да реагира, в случай че това не стане.

"Съединените щати са против всеки опит за промяна на резултатите от състоялите се неотдавна избори или за възпрепятстване на демократичния преход в Мианма, и ще предприемат действия срещу отговорните, ако тези мерки (арестите) не бъдат отменени", посочи в изявление говорителят на Белия дом Джен Саки.

Призоваваме армията да се придържа към демократичните норми, да спазва върховенството на закона и да освободи арестуваните днес хора, допълни тя.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети