Още по-строги мерки срещу коронавируса в Италия от днес

DenNews.bg
06.12.2021
размер на текста:

От днес в Италия влизат в сила още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса, които изключват неваксинираните от много обществени дейности. Страната въвежда т.нар. супер зелен сертификат, предаде ДПА.

От понеделник само тези, които са били ваксинирани или са преболедували COVID-19, ще се допускат в ресторанти, кина, клубове и на футболни мачове. Тези правила, приети от правителството на премиера Марио Драги в края на миналия месец, трябва да останат в сила до 15 януари.

Правилата се затягат и в местния обществен транспорт и в хотелите. Досега, например, пътуващите във влакове на дълги разстояния трябваше да бъдат ваксинирани, да са се възстановили от болестта или да имат отрицателен тест за коронавирус. От понеделник доказателство за това вече се изисква и за метрото, автобусите и влаковете в местния транспорт, под формата на т. нар. "Зелен пропуск".
Децата под 12 години са освободени от разпоредбите, тъй като все още не могат да бъдат ваксинирани. Според плановете на правителството това трябва да стане възможно от 16 декември. Италианският орган по лекарствата вече одобри ваксината на Pfizer/BioNTech в намалени количества за деца на възраст между пет и 11 години.
От 15 декември ще стане задължително ваксинирането на работещите в училищата, за полицаите и войниците. От април то е задължително за здравния сектор.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети