Почитаме Света Варвара

DenNews.bg
04.12.2021
размер на текста:

 Днес, 4 декември, православните християни почитат св. великомъченица Варвара, а от този ден започват зимните празници. Денят е известен и като Женска Коледа. Днес имен ден празнуват Варвара и Варадин.
Според народните вярвания св. Варвара и св. Сава, чийто ден се отбелязва утре, са сестри, а св. Никола, когото честваме на 6 декември, е техен брат. Народът ни свързва трите празника и с поговорката „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“.
Света Варвара е родена в края на 3 век в семейството на аристократ-езичник. Тя била изключително красива и ревнивият ѝ баща я затворил в кула, където тя растяла далеч от хорските очи. Варвара изучавала света само от прозореца, който разкривал вълшебна гледка и питала прислужниците си кой е създал тази красота. Имала много време да размишлява за твореца. Когато дошло време да се омъжи, баща й й разрешил да излиза, Варвара се запознала с християни и приела свето кръщение.
По искане на бащата Варвара е измъчвана, осъдена на смърт и обезглавена.
У нас св. Варвара е смятана за покровителка на децата от болести, тя ги предпазва от дребната шарка. На този ден майките приготвят питка с мед.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети