„Грийнпийс" посрещна новите депутати с по една студена „Въглищна вода"

DenNews.bg
03.12.2021
размер на текста:

Неправителствената природозащитна организация "Грийнпийс-България" посрещна новите народни представители от 47-о Народно събрание с "почерпка" бутилка "Въглищна вода". Призивът е за запазване на водните блага у нас.
През изминалата година „Грийнпийс“ изготви два доклада, които показват сериозния натиск, под който се намират водите на България от въглищната индустрия, както по отношение на замърсяване, така и по отношение на експлоатиране на водните ресурси.
Същевременно служебното правителство заложи 2038 г. като „индикативна" крайна дата за използването на въглища в Националния план за възстановяване и устойчивост. Дата, която противоречи на препоръките на международната научна общност и поетите ангажименти по международни договори като Парижкото споразумение за климата, както и е в разрез с анализите и прогнозите от двата скорошни доклада и екологичните цели на Рамковата директива за водите в Европейския съюз.

За да се задържи световната температура до 1,5°C и така да се избегне стремително задълбочаване на климатичната криза, както и за да бъдат пощадени българските води, е необходимо крайната дата за въглищата – най-замърсяващото и допринасящо за парниковите емисии изкопаемо гориво – да е не по-късно от 2030 г., настояват от организацията.

„Изключително притеснени сме от рисковете за водите на България и по тази причина ще отправим апел към новите депутати – да поемат твърд ангажимент за запазването на водните блага и за определянето на по-ранната дата – 2030 г., спрямо която да се планира разумен и справедлив преход към използване на възобновяема енергия без изгаряне.

За да бъде по-личен апелът, сме приготвили специална серия „Въглищна вода" – общо 7 различни вида вода от басейни, които са или изложени на замърсяване, или екологичните водни минимуми в тях са засегнати заради големите количества вода, използвани от въглищната индустрия, и климатичната криза. Макар тази вода да не става за пиене, се надяваме депутатите „да отпият" студената глътка на отговорността още в първия си ден и да бъдат съвестни в своите решения. Бутилки ще има за всеки депутат, който пожелае да се информира за проблема“, казват от „Грийнпийс“.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети