С по две маски на лицето в Гърция в обществения транспорт и супермаркетите

DenNews.bg
23.12.2021
размер на текста:

 Гърция забрани публичните празненства в навечерието на Коледа и Нова година и направи задължително носенето на маски на открито, за да ограничи разпространението на варианта Омикрон на коронавирус, информира Reuteurs.

По-строгите мерки влизат в сила от петък сутринта. Гражданите щеа носят две маски или маски с висока степен на защита в обществения транспорт и в супермаркетите. Чуждестранните посетители са "силно насърчавани" да си направят два PCR теста няколко дни след пристигането си.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис заяви, че през новата година се очакват допълнителни мерки, най-вече в областта на развлекателните и спортните събития, за да се избегне нов локдаун.

"Непрекъснато следим случаите, за да видим дали покрай варианта Делта не се разпространява и Омикрон", каза той на пресконференция.

Гърция, която излезе от първата вълна на пандемията миналата година в сравнително по-добро състояние от някои други европейски страни, през последните месеци се бори с рязко нарастване на заразените, което натоварва здравната ѝ система.

В сряда властите съобщиха за 5641 нови случая, с което общият брой на инфекциите от началото на пандемията достигна 1 049 936. Броят на смъртните случаи е 20 126.

Около 65% от населението на Гърция е напълно ваксинирано.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети