Дания одобри хапчето на Merck за лечение от Covid на пациенти в риск

DenNews.bg
16.12.2021
размер на текста:

Дания одобри антивирусното хапче Молнупиравир на компанията Merck за пациенти с COVID-19, изложени на риск от тежко протичане на болестта, информира Ройтерс.

Лекарството все още се разглежда от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за по-широка употреба. Изправен пред нарастващия брой случаи на коронавирус обаче, регулаторният орган на ЕС издаде още през ноември препоръка за прилагането на медикамента при спешни случаи.

При обявяването на одобрението за ограничена употреба в Дания главният медицински директор на здравната служба на страната Кирстине Молл Харбое заяви: "Вярваме, че ползите от лечението с молнупиравир надвишават недостатъците за тези пациенти, които са най-застрашени от сериозно заболяване от COVID-19."

Миналия месец Великобритания стана първата страна, която одобри лекарството на Merck. Фармацевтичната компания твърди, че вече е подписала договори за над 7 милиона курса.

ЕМА препоръча на пациентите да започнат лечение с таблетката на Merck, която в ЕС се продава под марката Lagevrio, в рамките на пет дни от появата на първите симптоми. Данните от неотдавнашни тестове обаче показват, че лекарството намалява риска от хоспитализация и смърт само с около 30%.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети