Цветан Видински откровено за ВСИЧКО в Марек

DenNews.bg
13.12.2021
размер на текста:

- Г-н Видински, бихте ли направили отчет на свършената работа в Марек през цялата изминаваща година?

- Според мен изпращаме една успешна година. Отборът влезе във Втора лига, игра финал за Купата на АФЛ, доведохме Левски в турнира за Купата на България. Неприятно е, че лятото завършихме със загуба за Купата на АФЛ, сега също завършихме със загуба за първенството. Никой не обича да пада последния мач, но се случва. Момчетата, които играха в Трета лига, заслужаваха шанса да играят и във Втора и да покажат на какво ниво са в сравнение с футболистите от професионалния футбол. За това почти не сме правили нова селекция, даже ни напуснаха двама наистина основни състезатели като Любомиров и Калоянов. Играхме с момчета, които си бяха при нас, защото разходите за професионалния футбол са много големи. А почти всички от тях никога не бяха играли професионален футбол със съвсем малки изключения. Докато повечето отбори във Втора лига имат ядро от поне 5-6 опитни футболисти. При нас това не се случи и директно от „В“ група ги хвърлихме в мачовете срещу професионалисти. Искам да изтъкна, че за календарната 2021 г. Марек е изиграл цели 65 мача! А гръбнакът на отбора е от 7-8 души. Момчетата имаха само 7 дни почивка между двете първенства! Щеше да е прекрасно, ако бяхме спечелили Купата на АФЛ и бяхме малко по-напред в класирането на Втора лига. Във втора дивизия в мачовете с отбори от първо до 6-то място ние загубихме единствено от Етър. Но от тимовете назад в таблицата не сме победили нито един.

- Защо се получава тази аномалия?

- С по-силните отбори се играе малко по-различно, докато другите отбори идват тук и се затварят, влизат в мача по-сгъстено. Може би и точно срещу слабите отбори късметът ни обърна гръб. Например срещу Янтра имахме три 100-процентови положения, но не влязоха. Срещу Септември (Сим) също имахме много положения, макар че изоставахме с 0:2. Левски (Лом) с един удар ни вкара един гол, а същото беше срещу Литекс и Добруджа. Да не се връщам към мачовете с Миньор (Пк) и Монтана. Липсва ни типичният голмайстор и това ни беше проблем. Все пак изиграхме приличен полусезон във Втора лига, над чертата сме, макар и близо до изпадащите.

- Доста тежка година и откъм контузии?

- В тима има 24 играчи, а само за тази година направиха 5 операции. Дадохме много жертви, като сега предстои операция и на Димитър Панталеев. Много момчета играят на инжекции, включително двама в последния мач с Янтра. Тези неща никой не ги вижда, само ние си ги знаем. За това ми е малко неприятно като чета форумите и коментарите на хората, които пишат „срам ни е, ужасни сте, защо така играете“. От какво да ме е срам, след като преди една година ние събирахме пари Марек да съществува. Знаете, че ни трябваха 15 000 лв., за да може Марек да изкара до зимата. Тогава феновете събраха 6000 лв. и помогнаха. Аз попитах при положение, че нямаме пари, дали да играем във Втора лига или по-добре да направим терен? Кметът каза: „влизайте, финансите са осигурени“. Феновете казаха: „вие влезте, пък парите сами ще дойдат“. Да, ама парите не идват. Няма срамно да ви кажа с какви пари разполагаме. Бюджетът на Марек е 30 000 лв. месечно. От тях на месец плащаме 5000 лв. за съдийски такси и охрана. Около 4000 лв. плащаме осигуровки. За гориво даваме по 3000 лв. Плащаме и на футболистите премия от по 100 лв. на спечелена точка. Ако примерно в месеца сме спечелили 3 точки, това са общо 6000 лв. премия. Сметките показват, че остават 12 000 лв. В клуба работят общо 32 души за първия отбор - футболисти, треньори и персонал. Тези 12 000 лв. остават за заплати на 32 души. Нормално ли е? В съблекалнята има 8 човека, които получават месечно по 500 лв., а едно момче получава 300 лв. А те са професионални футболисти. За това няма как да ме срам, че сме загубили от Янтра например. До преди 1-2 години падахме от отбори като Свобода (Пещера), Надежда (Доброславци) и подобни. Случва се, има го във футбола.

- Въпреки скромния бюджет, има ли към момента задължения към футболистите?

- Към футболистите абсолютно всичко е изчистено! Дължим само на фирми, но до края на декември абсолютно всичко и с тях ще е изчистено. На 1 януари 2022 г. Марек ще влезе без нито една стотинка задължения. Гарантирам! Очакваме и някои нови попълнения. Единствено исках да сме по-напред в класирането. Мисля, че според играта, която показахме, заслужавахме да сме 10-ти или 11-ти. Никой от нас не казва, че сме уникално добри треньори и разбирачи. Аз съм почнал от школата с най-малките деца. Всеки от нас се учи, имаме грешки и си ги виждаме. Но за да вземем някой наистина добър треньор, трябва да му дадем по-висока заплата. Юри Васев ни помага с информация и анализи на мачове. Той има доста опит, ставал е два пъти шампион с U19, играл е Шампионска лига. Но за да остане треньор при нас, трябва да получава хубава заплата. Сега взаимно си помагаме с него. За сега остава при нас, а ако получи друго предложение, най-вероятно ще си тръгне. Това е нормално, защото той е специалист и може да работи добре.

- Преди време се заговори, че бившият президент Стефан Милушев може отново да помага на Марек. До къде стигнаха разговорите?

- Аз дотук не знам абсолютно нищо. На този въпрос може да отговори кметът Методи Чимев. Ясно е, че г-н Милушев е закупил терен в Дупница, на който да направи магазин. Но нямам представа какви са договорките. Към момента човекът, който най-много помага на Марек, е Иван Близнаков. Той доста се е запалил, идва на всеки мач, а когато е в Дупница посещава и почти всяка тренировка. Освен парите, които ни дава по договор, той дава и допълнителни средства за стимул на момчетата. Отделно направи ново помещение на стадиона, сега изгражда и нов фитнес с нови уреди. За него само адмирации. Ние ще му предложим да стане член на УС. Това е най-малкото, което заслужава. Ако иска и по-голям пост, дори и президент, ако иска да стане – вратата е широко отворена. При положение, че дава лични средства и помага на отбора, според мен този човек го заслужава. Убедих се, че Методи Чимев и Иван Близнаков вярват в това, което правим. За това те са и при нас. Друга помощ от нашия град получаваме от някои фирми и хора, които се включват с труд.

- Относно школата, каква е ситуацията с тренировъчната база и треньорите?

- Имахме договорка с БФС след конгреса да започне изграждане на един терен зад ст. „Бончук“. Все още няма развитие, защото от щаба на Димитър Бербатов обжалваха решението на конгреса. За това и няма движение по тези програми. В ДЮШ на Марек се върши добра работа. Доволни сме от директора Янек Кючуков, дали сме му пълен картбланш. Увеличи се броят на треньорите. Почти всеки набор си има свой треньор. Имат хубава методика и работят правилно. Почти всички набори играят първенство, а това означава разходи. Гледаме школата да се самоиздържа, но и там понякога парите не стигат и се налага да покриваме от бюджета. Като грешка определяме единствено при родени 2007 и 2008 г., където направихме един набор и останаха деца, които играят по-малко мачове. Но това няма да се повтори и догодина нещата ще се поправят.

- Юношите старша възраст добре се представят. Има ли готови момчета от тях за първия тим на Марек?

- Те вървяха много добре, само към края допуснаха някои загуби, но тези загуби не ни интересуват. Важното е да взимаме момчета от старшата, които да попълват мъжкия отбор. В последните два мача на мъжкия отбор на Марек 9 момчета от титулярите са от Дупница и региона. За това ме дразни, когато някои обижда тези момчета. Мога много да говоря по този въпрос. Спестявам много информация по тази тема, само казвам, че трябва да се гордеете с тези момчета. Сами сме срещу много отбори. Но продължаваме и няма да се откажем.

 

Целите за втория полусезон, за това кой е искал да купи Марек, критиките на феновете и защо бе подкрепен Боби Михайлов – очаквайте във втората част на интервюто с Цветан Видински.

Последни интервюта

Етикети