Да се прибереш у дома е като да влезеш в Божия обител – избраха победителите в конкурс на Община Дупница

DenNews.bg
30.11.2021
размер на текста:

Станаха ясни победителите в конкурса за есе и стихотворение на тема "Семейството – най-ценното богатство " по случай 21 ноември – Ден на християнското семейство. Организатор бе Община Дупница, а категориите бяха три - V–VII клас, VIII – XII клас и младежи до 29 годишна възраст. Жури на конкурса бяха: Иванка Благоева и Маргарита Владимирова – дългогодишни учители по български език и литература и журналистката Маргарита Петрова, които оценяваха 34 предложения на участници от цялата страна.
В първа възрастова група (V–VII клас ) първо място печелят есето на Анко Кирилов Николов – V клас в ОУ "Христо Ботев" , с. Крайници и стихотворението на Селин Али – VII клас от Обединено училище " Св.св. Кирил и Методий ", с. Просеник. „Есето на Анко предизвиква разностранни емоции, създава чувство на идентичност. Доказва, че в живота не всичко е лесно и не всички семейства са пълни. Достигането на щастие често минава през трудности, но те пък ни дават опит. Животът не винаги е лек, но никога не трябва да се отчайваме, а да вървим напред и да приемаме трудностите като някакви учители. Преминаването по трудния път често ни кара да си извадим поука как не трябва да постъпваме.", споделя в рецензията си Иванка Благоева, която журира работите на участниците в тази възрастова група „Може би се е родила поетеса, която ще кара сърцата на любителите на поезията, да трепват при четенето на нейните творби", казва Благоева за Селин Али от далечното с. Просеник, която докосва със силата на словото и нейните думи стоплят сърцето.
Във втора възрастова група (VIII – XII клас ) първото място е за есето на Ева Величкова Бельовска – X клас в Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография – гр. София. В своето есе Ева сравнява семейството със "свещен храм", тя го счита за най-голямата човешка ценност. За нея прибирането у дома е като влизане в "Божия обител " – да сведеш смирено глава, да споделиш какво те тревожи, да кажеш къде си сгрешил и да получиш опрощение.
В трета възрастова група ( младежи до 29 години ) първо място печели стихотворението на Лиляна Славова на 25 години от Дупница. Написано в далечния Манчестър и с носталгия по семейството в Дупница, стихотворението поставя акцент върху материалните неща, как те макар и бляскави са мимолетни, а семейството е това, което е най- ценното, важното и непреходното в живота.
Победителите в конкурса ще получат електронни четци от Община Дупница.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети