ЕК готви закон, с който да спре поглъщането на малките медии

DenNews.bg
29.11.2021
размер на текста:

 Европейската комисия планира да въведе правила следващата година, за да попречи на няколко големи медийни групи да придобият по-малки конкуренти и да осуети намеса на правителствата. Това обяви еврокомисарят Тиери Бретон, цитиран от "Ройтерс".

Ходът на Брюксел идва на фона на ограничаване на свободата на медиите в Полша, Унгария и Словения и притеснения, че насочването на държавна реклама към проправителствени медии води до непряко политическо влияние върху медиите.

"За да отговори на тези опасения, Европейската комисия ще представи през следващата година Закон за свободата на медиите", обяви Бретон пред Форума на европейските новинарски медии (European News Media Forum).

"Искаме да действаме срещу всички видове неоправдани намеси в дейността на нашите медийни компании. Трябва да се уверим, че има предпазни мерки за медийния плурализъм, включително онлайн, така че никой да не стане твърде голям, за да се грижи за публичния дебат", подчерта той.

Бретон уточни, че предложеният закон ще е прицелен и към враждебна чужда намеса, като страни, в които предстои провеждането на избори, се смятат за най-уязвими.

Той допълни, че Комисията ще започне консултация, като търси обратна връзка от медиите и други трети страни, преди да приеме новия закон.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети