Обвиняем за държане на марихуана излиза от ареста, за да се грижи за баща си

DenNews.bg
29.11.2021
размер на текста:

Районен съд-Дупница наложи домашен арест на обвиняем за държане на високорискови наркотични вещества - канабис, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева. Съдът остави без уважение искането на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Районен съд - Дупница намира, че може да се направи предположение, че именно обвиняемият Иван Р. най-вероятно е съпричастен към извършване на деянието, за което е обвинен. Съдът счита, че е налице реална опасност от извършване на друго престъпление, предвид многото предходни осъждания на лицето предимно за престъпления против собствеността и народното здраве.
Иван Р. е обвиняем, че е държал в себе си и в дома си високорискови наркотични вещества на стойност около 300 лева, което далеч надхвърля дневната или дори седмичната им употреба за лична консумация от обвиняемия, както същият неправдоподобно твърди.
Съдът приема, че отсъства реална опасност обвиняемият да се укрие, ако не бъде задържан, тъй като на територията на Сапарева баня той има регистриран настоящ адрес, на който пребивава и на който би могъл да бъде установен по всяко време. Налице са и данни, че бащата на обвиняемия е в изключително тежко здравословно състояние, не може да се обслужва и грижи сам за себе си. Обвиняемият се явява единствен близък, който полага ежедневно грижи за него.
С тези мотиви съдът определи Иван Р. да изпълнява мярката домашен арест на адреса, на който живее баща му, което би дало възможност на обвиняемия да полага ежедневни грижи за него и в същото време да бъде на разположение на разследващите органи, както и да се предотврати опасността да извърши ново престъпление.
Определението на Дупнишкия съд може да се обжалва пред Окръжен съд-Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети