Япония затваря границите си за чужденци заради новия щам на COVID-19

DenNews.bg
29.11.2021
размер на текста:

Япония ще затвори границите си за всички чужденци, докато плановете на Австралия да отвори отново за квалифицирани мигранти също бяха поставени под съмнение, докато страните се опитват да овладеят разпространението на новия вариант на коронавируса "Омикрон", информира "Ройтерс".

Пазарите възвърнаха известно хладнокръвие, докато инвеститорите очакват повече подробности за варианта след свободното падане миналата седмица, след като новините за появата му разпалиха опасения, че нови ограничения могат да спрат зараждащото се икономическо съживяване от двегодишната пандемия.

Потенциално по-заразен от предишните варианти, "Омикрон", идентифициран за първи път в Южна Африка, беше открит в Австралия, Белгия, Ботсвана, Великобритания, Канада, Дания, Франция, Германия, Хонконг, Израел, Италия, Нидерландия и Южна Африка.

Може да отнеме "дни до няколко седмици" да се разбере нивото на тежест на варианта, обяви Световната здравна организация (СЗО), която го нарече "вариант на безпокойство".

Япония ще затвори границите си за всички чужденци от вторник, обяви премиерът Фумио Кишида.
"Ние вземаме мерки със силно чувство за криза", отбеляза той пред репортери по-рано, въпреки че все още не са открити заразени с "Омикрон" в Япония.

От своя страна Австралия трябва да преразгледа плановете си да отвори отново от 1 декември за квалифицирани мигранти и студенти, обяви премиерът Скот Морисън, добавяйки, че било "малко рано" да се възстанови двуседмичната карантина в хотел за чуждестранни пътници.
"Така че ние просто правим тази стъпка по стъпка, получаваме най-добрата информация, вземаме спокойни, разумни решения", каза Морисън.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети