Осигурени са тестове за всички ученици до края на годината

DenNews.bg
26.11.2021
размер на текста:

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви на брифинг, че на МОН са предоставени над 1 милион щадящи тестове, днес ще бъдат предадени още 1 милион, има обявена поръчка за още 2.5 милиона теста. В рамките на 7-10 дни ще се доставят 4.5 милиона теста, което е достатъчно да се осигури учебен процес за всички ученици до края на календарната година, обяви Кацаров.

 

Кога ще тръгнат учениците на училище, ще прецени обаче министърът на образованието. От наша страна пречка за връщане няма, кой съм аз да препоръчвам нещо на МОН, категоричен е Стойчо Кацаров.

След одобряване на ваксината на "Пфайзер" за деца от 5 до 12 г. и децата в България може да се ваксинират, препоръча Кацаров. Информираното съгласие е отменено и за деца, уточни той.

На брифинга стана ясно още:

- Процесът с ваксините срещу грип върви традиционно, без разлика от миналата година.

- Очаква се следващата седмица да бъде отменено спирането на плановите операции, тъй като намалява натискът в интензивните отделения.

- Депутатите от новото Народно събрание трябва сами да вземат решение дали в сградата да се влиза със зелен сертификат. Служебният министър на здравеопазването го препоръчва, за да се даде пример на хората.

- Под егидата на МВР е проведена среща за противодействие на издаването на фалшиви зелени сертификати.

- Решението на ЕК за удължаване на срока на зеления сертификат на 9 месеца, щом влезе в сила, ще бъде имплементирано в българските мерки.

- Под половин процент са положителните тестове на учениците.

В заключение министър Стойчо Кацаров коментира и дали са му предлагали да стане здравен министър. Аз съм се ангажирал да бъда служебен министър, да се включа в кабинета на Румен Радев, за да покажа, че искаме нещата да се променят - България да стане правова и хубава държава. Президентът Румен Радев олицетворяваше инициативата за промяна. Моите ангажименти приключват с края на служебното правителство, каза той. А на въпрос дали е закъснял с въвеждане на мерки, Кацаров анализира, че е имало предизборни атаки и много хора са извели политически дивиденти на гърба на МЗ. Ние бяхме прави и не сме закъснели с нищо, категоричен бе той.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети