Разследват причините за пожара в Дом за възрастни хора, взел 9 жертви в с. Рояк

DenNews.bg
23.11.2021
размер на текста:

Девет са жертвите на пожар в Дом за възрастни хора във варненското село Рояк, а двама души са в тежко състояние.
Общо 58 души са били настанени в частния дом, където около 18 часа вчера избухват пламъци в подпокривното пространство. Огънят обхваща около 150 квадратни метра покривна конструкция, а третият етаж от сградата е обгърнат от гъст задушлив дим.
Пристигналите на място екипи на пожарната успяват да изнесат от дома всички обитатели, повечето от които са трудно подвижни. Медиците от Спешна помощ обаче констатират смъртта на девет от тях. Двама са в тежко състояние, а сред останалите има обгазени.
Обитателите, които не са пострадали от пожара, ще бъдат настанени в общинския хотел в село Аспарухово.
Пожарът вече е ликвидиран напълно, ситуацията е овладяна. На място са изпратени шест екипа, като първи пристига този от Дългопол, заедно с полицията. Заварват сложна обстановка - големи пламъци от покрива със силно задимяване. Веднага започва извеждане на хората от дома и предаването им на полицията. 58 души са евакуирани, но за съжаление 9 души загубиха живота си, каза директорът на РДПБЗН -Варна комисар Тихомир Тотев, който лично ръководи гасителните действия.
Той допълни, че все още е много рано да се говори за причината за избухването на огъня, а вероятно една от причините за смъртта на деветте жертви е поглъщане и вдишване на продукти от горенето.
По случая вече е образувано досъдебно производство. Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов ще ръководи първоначалните огледи. Шефът на варненската полиция старши комисар Атанас Михов изключи да става дума за умишлен палеж.

Предстои да бъдат назначени различни експертизи, включително пожаро-технически и съдебно-медицински.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети