Още ограничения за неваксинираните в Гърция

DenNews.bg
22.11.2021
размер на текста:

Гърция въвежда от днес пакет мерки, чието изпълнение в следващите две седмици ще определи дали южните ни съседи ще затегнат още по-строго режима преди Коледа, въпреки че за момента в плановете не влиза тотален локдаун, пише по темата "Прото тема".

От кабинета на премиера Кириакос Мицотакис отбелязват, че днешните мерки нямат наказателен характер, а имат за цел да се подкрепи здравната система.
При предишното затягане на мерките в началото на месеца се отчете засилен интерес към ваксинацията, посочва "Прото тема".

Според информация на в. „Етнос" в последните дни се наблюдава тенденция за стабилизиране на броя на новите случаи на COVID-19. Не се наблюдава обаче спад на броя смъртни случаи, като само в рамките на последната седмица починалите са над 500, допълва изданието.


От днес сутринта неваксинираните лица нямат достъп до заведения, театри, музеи, кина и фитнеси дори и с представяне на отрицателен тест, както беше до момента.

Мерките ще засегнат и децата на възраст между 4 и 17 години, които ще могат да посещават редица затворени помещения в присъствието на възрастен и с представяне на отрицателен домашен тест, направен в последните 24 часа.

Достъпът до аптеките и градския транспорт остава свободен. В хранителните магазини ще се осигурява пропускателен режим, съобразен с квадратурата на търговските обекти. Въвежда се и плаващо начало на работния ден в частния и държавния сектор, за да се избегне струпване в градския транспорт.

Промяна има и по отношение на посещението на църковните храмове, където вече ще се изисква отрицателен тест. При предишното затягане на мерките за неваксинирани за църквите не бяха въведени ограничения. В понеделник ще заседава Светият синод на Гръцката православна църква, за да бъде взето решението как да се приложат новите разпоредби.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети