200 войници се качиха на камиони за доставка на гориво в Англия

DenNews.bg
04.10.2021
размер на текста:

Военнослужещи започнаха днес да помагат за доставките на бензин на бензиностанциите във Великобритания, след като недостигът на шофьори доведе до проблемни с доставките на гориво.
След като бяха обучени да карат тежкотоварни камиони и да пълнят бензиноколонките, около 200 военни, половината от които шофьори, се включват в операцията с наименованието "Ескалин".
Те ще бъдат изпратени първоначално в Лондон и в югоизточната част на страната, където проблемите са най-сериозни.
"Работим в тясно сътрудничество с промишлеността, за да помогнем да се увеличат запасите от гориво и има признаци за подобрение при наличните количества в бензиностанциите във Великобритания. Търсенето продължава да се стабилизира", каза говорител на правителството.
"Запасите в Лондон и в южната част на Англия се попълват с по-бавен темп, отколкото в другите региони на Великобритания. Ето защо започнахме да задействаме военни и да увеличаваме доставките в тези региони", добави той.

Макар британският премиер Борис Джонсън да заяви вчера, че ситуацията се успокоява, 22 процента от бензиностанциите в Лондон и в югоизточната част на Великобритания нямат гориво, уточни главният изпълнителен директор на браншовата организация Асоциацията на петролните търговци на дребно Гордън Балмър.

От 1100 бензиностанции, с които е осъществил контакт вчера, някои са му съобщили, че са без гориво от седмица.

Надяваме се, че ситуацията ще се подобри тази седмица, каза Балмър пред Скай нюз, предупреждавайки, че може да са необходими 10 дни, за да се възобновят запасите.

От десетина дни пред бензиностанциите във Великобритания се сформират дълги опашки заради проблемите с доставките на горива, възникнали заради недостига на шофьори на тежкотоварни камиони.
Тази извънредна ситуация е поредната последица от липсата на работна ръка на фона на пандемията и Брекзит. Проблемите с доставките засегнаха и супермаркетите, веригите за бързо хранене и пъбовете, припомня АФП.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети