Ефективна присъда от 3,6 г. за собственик на фирма, укрил над 2 млн. лв. данъци

DenNews.bg
25.10.2021
размер на текста:

3 години и 6 месеца затвор получи собственик на фирма в Пазарджик, заради това че е укрил данъци за над 2 млн. лева, съобщиха от Апелативна прокуратура в Пловдив.

Разследването по досъдебното производство е започнало през 2017 г. след внесен в прокуратурата данъчен ревизионен акт. По делото са били извършени множество сложни икономически експертизи. Собственикът на фирмата е признат за виновен за това, че в Пазарджик, от 01.04.2010 г. до 16.05.2011 г., в качеството си на управляващ и представляващ търговско дружество и като лице, осъществяващо фактически дейността и функциите на данъчно задължено лице, при условията на продължавано престъпление, като деянията са извършени през непродължителен период от време, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – общо 2 499 903 лева, представляващи дължим данък върху добавената стойност.
Установено е, че Я.Ф. при водене на счетоводство е съставил документи с невярно съдържание – отчетени регистри-дневници за покупките на дружеството, в които е отразил 33 броя данъчни фактури по неполучени доставки с право на данъчен кредит от доставчиците, като е потвърдил неистина в писмени декларации, които се изискват по силата на закона и като е приспаднал неследващ се данъчен кредит. Окръжен съд – Пазарджик е наложил на Я.Ф. наказание от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим и 1/3 конфискация на имуществото му. Подсъдимият е осъден да заплати на държавата, представлявана от Министерството на финансите, обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на извършеното престъпление в размер на 2 499 903 лева, ведно със законовата лихва върху тази сума. Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети