Почина полицай, ранен при щурма срещу Конгреса

DenNews.bg
08.01.2021
размер на текста:

Служител на полицията, охраняваща сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия), е починал от наранявания, получени при сблъсъците с подкрепящата Доналд Тръмп тълпа, щурмувала Капитолия в сряда.
Полицай Брайън Д. Сикник е бил част от охраната на Конгреса от 2008 г.

Сикник е реагирал на безредиците в сряда и "беше ранен, докато физически се въвличаше с протестиращи", се казва в изявлението на полицията, въпреки че тя не е разяснила естеството на нараняванията му или как той е взаимодействал с тълпата. След като е получил нараняванията, Сикник се е върнал в кабинета си, припаднал е и е бил откаран в болница.

"Целият отдел на полицията на Капитолия изразява своите най-дълбоки симпатии към семейството и приятелите на полицай Сикник за тяхната загуба и скърби за загубата на приятел и колега", се казва в изявлението.

Рано тази сутрин тамошно време конгресменът Тим Райън от Охайо, демократ, който оглавява подкомисията за бюджетни кредити към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), която контролира бюджета на полицията в Капитолия, заяви в публикация в "Туитър", че сърцето му е разбито от смъртта на Сикник.

"Тази трагична загуба напомня за храбростта на органите на реда, които ни защитават всеки ден", пише Райън.

Смъртта на Сикник увеличава броя на загиналите от щурма в сряда до петима души. Един от хората в тълпата, подкрепяща Тръмп, Ашли Бабит, беше простреляна и убита от полицай от Капитолия вътре в сградата, докато тя се качваше през счупен прозорец, водещ до кабинета на председателя на Камарата на представителите. Трима други души починаха, след като са преживели медицински спешни състояния в района около Капитолия, уточни полицията.

Длъжностни лица съобщиха, че около 50 полицейски служители са били ранени, докато тълпата издигаше барикади, хвърляше предмети, разбиваше врати и прозорци и премаза някои от полицаите, които са се опитвали да се противопоставят на настъпващата тълпа.

Полицията на Капитолия съобщи за 14 ареста по време на нахлуването, включително двама души, които са били задържани за нападение над полицай. Местната полиция арестува десетки други, най-вече за незаконно влизане и нарушения на полицейския час в сряда вечерта във Вашингтон.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети