Изпечен рецидивист отива на съд за дързък грабеж над жена в Рила

DenNews.bg
07.01.2021
размер на текста:

Рецидивист е предаден на съд от Окръжна прокуратура-Кюстендил по обвинение за грабеж над жена от Рила.

Обвиняемият В.И. с приятеля му Н.С. често посещавали казина и игрални зали в Благоевград, като съчетавали тези пътувания с превоз на пътници от Рила до Благоевград срещу заплащане. За целта ползвали лек автомобил, управляван от Н.С.

Обикновено, след посещенията на хазартните заведения, двамата мъже оставали без пари, поради което решили да търсят алтернативни начини за набавяне на средства. Знаели, че в Рила и околните села има самотно живеещи възрастни хора, от които лесно биха могли да откраднат пари, накити и други движими вещи. За да не бъдат разпознати, а и с оглед оказване на психологически натиск, закупили черни шапки, които пригодили за прикриване на лицата при извършване на престъпните деяния, като направили прорези за очи. Набавили гумени ръкавици и широколентово тиксо, което да използват, в случай на оказана им съпротива.

В началото на 2019 г. двамата обикаляли с автомобила из Рила и близките села. Наблюдавали и набелязвали потенциални места и хора, които да могат лесно да ограбят.

През нощта на 05.03.2019 г. В.И. и Н.С. отнели от къща в с. Стоб чужди вещи на обща стойност 2815 лева, докато собственикът на имота отсъствал. За тази кражба, с оглед родовата подсъдност на деянието, било образувано досъдебно производство в районната прокуратура.

След този случай двамата добили увереност, че лесно могат да се обогатят по незаконен начин. Внимателната преценка на набелязаните от тях жертви, физическото им превъзходство, както и предварителната подготовка ги накарали да мислят, че безпроблемно могат да сломят съпротивата на пострадалите и да отнемат пари и други ценности от домовете им.

В.И. и Н.С. набелязали следващата жертва на престъпните им намерения – 64-годишната жителка на Рила, за която разбрали, че разполага с голяма парична сума, държана в празни стекове от цигари.

Около 3 часа през нощта на 11.03.2019 г. грабителите оставили автомобила до дома й, сложили шапки на лицата и ръкавици и се придвижили до имота й. С помощта на стълба се качили на покрива, отстранили стъклото от прозореца и проникнали в таванското помещение, а от там и в къщата. Открили стопанката в спалнята на първия етаж. Жената се събудила и се развикала. Обвиняемият И. се нахвърлил върху нея, нанесъл й удари в лицето и й запушил устата. Грабителите й отправили закани за убийство, ако не им даде парите и ценностите си, питали я за стековете от цигари със спестявания. Пострадалата се насочила към банята и се опитала да извика за помощ, но била силно ударена от обвиняемия и паднала. След като се изправила, двамата продължили да я заплашват и я да я принуждават да им се подчинява безпрекословно, с което сломили съпротивата й. Настоявали да им предаде ценни вещи, с които разполага, претърсили къщата. От чантата на жената взели 250 лева, а от кутия за бижута – златни накити - 4 пръстена, гривна, колие с висулка и обеца. С тези чужди вещи напуснали къщата.

След няколко неуспешни опита в Петрич и Благоевград да заложат отнетите от жената вещи, успели да получат за тях 900 лева.

Междувременно пострадалата подала сигнал за престъплението. В резултат на предприетите действия по разследването грабителите са били установени.

Общата стойност на предмета на престъплението възлиза на 4320,30 лева. Нанесената щета е била възстановена на жената от Н.С. Наказателното производство срещу него е приключило с одобрено от съда споразумение.

Предстои делото срещу обвиняемия В.И. да продължи в съда.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети