Джорджия решава републиканци или демократи ще имат контрол над Сената

DenNews.bg
05.01.2021
размер на текста:

Втори тур на изборите в щата Джорджия ще решат чий ще бъде контрола над Сената – на демократите на новоизбрания президент Джо Байдън или на републиканците на сегашния президент Доналд Тръмп. В момента републиканците имат контрол над горната камара на Конгреса на САЩ.
Вторият кръг се провежда сега, тъй като според резултатите от изборите през ноември 2020 г. никой от кандидатите не успя да спечели повече от 50% от гласовете, което е необходимо за избиране в Сената, уточнява БГНЕС. От 14 декември гражданите на щата гласуват предсрочно - в избирателните секции или по пощата. Повече от 3 милиона души вече са упражнили правото си - почти 39% от регистрираните гласоподаватели в щата. Местните медии изчисляват, че поради факта, че много жители са избрали да гласуват по пощата, обобщаването може да отнеме до няколко дни.

 

Жителите на Джорджия избират двама сенатори. Досега представители на щата бяха републиканците Кели Лофлър и Дейвид Пердю. Кандидатите на демократите са Рафаел Уорнок и Джон Ософ. Ако Лофлър и Пердю успеят да съхранят местата си в Сената, Републиканската партия ще разполага с мнозинство от 52 места в горната камара на Конгреса, която е общо със сто места. Това ще позволи на републиканците да блокират голяма част от законодателните инициативи на Байдън след встъпването му в длъжност като президент на 20 януари.

Ако Уорнок и Ософ спечелят частичните избори, това ще означава, че както републиканците, така и демократите ще разполагат с по 50 места в Сената. В този случай бъдещата вицепрезидентка Камала Харис ще има правото на решаващ глас в Сената и така везните там ще се наклонят на страната на демократите. При това положение ще бъде по-лесно за Байдън да прокарва инициативите си, тъй като демократите контролират и Камарата на представителите (долната камара на Конгреса).

Допитванията до последно показваха, че битката в щата е оспорвана.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети