ПСС предупреждава: Времето прави планините изключително опасни, рискът от падане на лавини е висок

DenNews.bg
29.01.2021
размер на текста:

Времето прави планините изключително опасни, а рискът от падане на лавини в висок заради което от Планинска спасителна служба предупреждават през уикенда да не се излиза във високата планина и трасетата.

В събота се очакват ураганни ветрове, които ще си сменят посоката в неделя. Нивото на замръзване ще се качи над 2000 метра, което значи рязко затопляне и то също е предпоставка за влошаване на лавинната обстановка. Времето ще е много динамично и не се препоръчват преходи във високата планина.

Планинската спасителна служба при БЧК предупреждава, че лавинната обстановка в планините остава усложнена. В следствие на метеорологичните условия вероятността за инциденти е много голяма, особено ако се подхожда без подготовка и безотговорно към ходенето в планината.


Витоша: Опасността от лавини продължава да бъде голяма в районите на дупката на Спас, дупката на Романски, улея на Комините, трасето на Боби и лавината в близост до Горно лале.

Рила: Особено сложна обстановка в района на Маркуджик 3 и Мусаленския циркус. Възможност за падане на лавини при много малко натоварване. Подобно е и положението на х. Рилски езера. Не се препоръчва каране в улеите поради навяванията и вероятността за образуване на снежни дъски с голяма дебелина.

Пирин: Остава опасно движението по ръбовете във високата планина заради козирките и натрупаните снежни дъски, както и извънпистовото каране, дори и в горския пояс.

За всички планини: Движете се изцяло по маркирани зимни пътища! Но имайте предвид, че и те не са напълно безопасни, ако усетите риск, не се колебайте да се върнете.

Подгответе се добре за преход – екипирайте се добре, тръгнете рано, проучете маршрута, информирайте се за метеорологичната обстановка, но най-важното – преценете собствените си сили и тези на групата/партньора.

"Движението дори по зимните маркировки в момента не гарантира безопасността на човек в планината. Високата планина зимата и лятото е много различна. Един маршрут, който лятото минавате без никакъв проблем, зимата може да се окаже абсолютно невъзможен за преминаване", каза пред БНТ Тервел Тотев от ПСС.

За момента обстановката е спокойна, няма инциденти. Вчера обаче две лавини паднаха в Рила и Пирин.

"Най-вероятно сноубордист, спускащ се по съседния улей, е предизвикал лавината в Рила. Никой не може да каже кога ще паднат съседните склонове, а на кадрите ясно се вижда, че се е отцепила едната дъска, другата част стои надвиснала над улеите и това, че е паднала част от лавината, в никакъв случай не прави склоновете по-безопасни. Като цяло, просто си е игра на тото", обясни Тотев.

Дежурният от Планинската спасителна служба уточни, че това е едно от местата, предпочитани за фрийрайд. Но предупреди, че там има няколко трагични инцидента със загинали хора, така че трябва да се подхожда с изключително внимание особено в сегашната много усложнена лавинна обстановка. Не се препоръчва навлизане в улеи, особено в северно-североизточно изложение. Другите улеи също не са безопасни, тъй като има локални завихряния, а вятърът си сменя посоката.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети