Глоби за ресторанти и заведения, ако отворят на 1 февруари

DenNews.bg
29.01.2021
размер на текста:

Ако ресторанти отворят на 1 февруари, ще бъдат глобени.
„Ще се направи това, което е правено винаги. Когато някой не спазва заповедта на министъра, следват санкции след проверка и установяване на нарушението. Разбирам положението, в което се намират. Отговорът на излизането от това положение е в две неща - в социалното министерство, където започнаха плащанията, но това не трябва да става за сметка на общественото здраве. Искаме и от тяхна страна някакво разбиране. Виждайки какво става с училищата, идва и техният ред“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв.

"Никой в нищо не може да бъде 100% сигурен. По досегашните наблюдения очакванията, че училищата са страшно гнездо за разпространение на заразата не се потвърдиха изцяло. Там, където има събиране на повече хора в една стая за часове, няма как да няма предаване на вируса, но след отварянето на детските градини и ясли и пускането на учениците до 4 клас нямаше никакъв ефект за повишаване на заболяемостта. Затова решихме да дадем възможност внимателно с 3 класа от цялата група , което е около 37% от учениците в тази група, да присъстват в училище за две седмици", посочи Кунчев.

"Малко несериозни са обвиненията на ресторантьорите към отварянето на училищата, след като няма доказателства за заразяването в ресторантите. Няма как да се докаже къде е станало заразяването, но има достатъчно точни проучвания за степента на риска за заразяване на различните места и нощните заведения са на едно от първите места. Това е доказано с научни изследвания и нямаме основание да се съмняваме в тези резултати", заяви той.

По темата за опасностите от заразяване в училищата, когато учителите преподават в повече от един клас, Кунчев посочи, че се стремим да запазим принцип за несмесването на отделните паралелки в училищата.

"Продължаваме да търсим този ефект на "пашкула". Мое впечатление е, че там е установен много добър ред. Каквото може е направено, за да се намали рискът, но някакъв процент на риск винаги остава. Новият вариант на вируса е много по-заразен. 10 души в момента при нас заразяват 6-7, а във Великобритания - 10 души заразяват 27. Концентрацията на вируса в горните дихателни пътища е около 10 пъти по-голяма и това води до повишаване на риска от заразяване 10 пъти по-голяма. Затова минаваме на този вариант за отказване от шаловете и плексигласовите шлемове, които стоят на брадичката и няма как да предпазят от разпространението на вируса. Рано е да кажем точна цифра какъв процент от заразените са с новия вариант на COVID-19. Той е в България, но процентът още е пренебрежително нисък", посочи Кунчев.

"Шлемовете предпазват в известна степен, но аерозолът излиза от страни, отгоре и отдолу. Затова той предпазва в пъти по-малко от медицинската маска. За нормалния начин на живот в обществото ползването им не дава по-голяма сигурност. Дори правилното ползване на медицинските маски е напълно достатъчно за обикновения човек в обикновени условия", допълни той.

"Аз се притеснявам повече от южноафриканския щам на коронавируса, отколкото от британския. Той е по-неприятен, тъй като предизвиква по-тежко заболяване, има по-голяма смъртност и намалява средната възраст", заяви още главният държавен здравен инспектор.

"Южноафриканският щам е по-слабо разпространен от британският. Сериозните мерки в много страни са дали резултат, смята Кунчев, тъй като този щам е открит при много малко случаи. - В България също ще се проведе изследване, което да провери за наличието на варианта."

Той добави, че промяна на оценката за носенето на маски има. Кунчев подчерта мнението си, че те предпазват околните, а не болния. "Той е този, който разпръсква вируса, и ако има преграда, това сваля до голяма степен риска", каза той.

Главният здравен инспектор не препоръчва да носим обикновена маска над 2-3 часа, тъй като се навлажняват и стават пропускливи.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети