Заведенията няма да отварят протестно, за да не ги сочат с пръст при нова вълна

DenNews.bg
26.01.2021
размер на текста:

Около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец този процент се увеличава.
Това заяви пред bTV Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.
Асоциацията заедно със Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на здравния министър, защото по думите им "води война" с тях.
"За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват - в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус", заяви Алибегов.

На този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне. По думите на Ричард Алибегов, тъй като здравният министър "се е заял с тях", ако направят това и броят на заразените се увеличи, те ще бъдат посочени с пръст като виновници за това.

"На протеста имаме икономически искания - да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на бизнеса, и да работим. Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме със СДВР как да протече протестът, така че се надяваме да бъдем чути", заяви Алибегов.
Той уточни още, че бизнесът все още не е започнал да взима помощ. Тя се очаква да тръгне едва тази седмица
"Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката "80/20" за заетост на персонала. Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора", допълни Ричард Алибегов.

"Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация", смята той.

Припомняме, че миналата седмица Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че готвят протест на 27 януари пред Министерски съвет.
Това стана след като по-рано на брифинг на НОЩ премиерът Бойко Борисов заяви, че компромис по отношение на разхлабването на мерките, може да се направи само с образованието.
Преди това здравният министър подчерта, че отварянето на заведенията може да стане най-рано на 18 февруари.
На последната им среща в Министерски съвет ресторантьорите и управляващите не постигнаха съгласие за отварянето на заведенията, като от бранша дадоха срок до края на миналата седмица за решение в тяхна полза. Конкретно решение обаче не беше взето.
Вчера Борисов съобщи, че молове, фитнеси и зали спорт отварят в началото на февруари. Той заръча на здравният министър да проведе още една среща с ресторантьорите, за да се изясни при какви условия и кога те могат отново да започнат работа.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети