Борисов няма да бърза с отваряне на заведения и ресторанти

DenNews.bg
21.01.2021
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов не е склонен да разреши отваряне на заведенията и ресторантите. Това стана ясно от думите му по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.
За втора поредна седмица той се появява по време на изявлението на здравните власти в Министерски съвет изненадващо и прекъсва изказване на член на щаба. И за втори път - изказване на председателя на ваксинационния щаб Красимир Гигов.

До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията, заяви Борисов. Още в началото на изявлението си той посочи, че от 30 000 регистрирани в бранша на услугите - заведения, ресторанти, едва 6300 са подали заявления за подпомагане към държавата. "Защо - оставям вие да прецените сами", обърна се към журналистите и обществеността Борисов.

„Засега сме като оазисче по мерките и по това, което сме направили. Рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките може да доведе след това да голяма заболеваемост, която да не може да се овладее“, каза още той.
Той разясни как в България „нищо почти не е затворено“.
„Тук дори можеш да отидеш на ресторант, ако си в хотел. Всичко работи, икономиката работи", повтори любимата си теза премиерът.
"Оптимизмът, който има във всички нас, много рязко докторите го опровергават. Новият щам на коронавируса се разви със страшна сила във Великобритания, Холандия, Германия, Испания и виждате числата", каза премиерът. "Той се пренася изключително бързо и затова, въпреки месеците локдаун в тези държави, продължава да се увеличава броя на заразените и този на починалите", каза той.

По думите му до 31 януари единственото разхлабване на мерките ще е свързано с връщането на големите ученици в училище по утвърден график. Той аргументира това с тревожните данни от страните в ЕС, където силно напредва новия вариант на вируса, тръгнал от Великобритания.

"Дали сме си като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено с образованието. По определен ред и учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение. Дължим го на това поколение, което месеци наред не ходи на училище и това е проблем", каза още премиерът.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети